Dagens Nyheter

17 aug. 2014

Nyhetsflödet söndag den 17 augusti

Inte kallade till smidiga vägar
- Olof Edsinger i insändare till Dagen - "Frågan om kyrkans förhållningssätt till homosexualitet är mångfacetterad. Den rymmer teologiska dimensioner som bibeltolkning och bibelsyn, inte minst kopplat till begrepp som sexualitet, äktenskap och välsignelse. Den rymmer biologiska och psykosociala dimensioner som homosexualitetens uppkomst och utveckling samt frågan om våra sexuella identiteter är oföränderliga eller flytande. Den rymmer pastorala dimensioner, som hur vi som kyrka ska möta de människor som betecknar sig som homo-, bi- eller transsexuella.
I min insändare i Dagen den 18 juni valde jag att lyfta en mycket specifik poäng kopplad till detta. Nämligen att det inte finns någon ”smidig väg” förbi denna fråga. Att vi helt enkelt behöver räkna med att vi som bibeltroende kristna kommer att hamna på kollisionskurs med en stor del av vårt samhälle när det gäller synen på sexualitet i allmänhet och homosexualitet i synnerhet. Inte bara för att frågan är svår, utan för att tonläget har blivit så uppskruvat. Krafterna bakom den så kallade HBTQ-rörelsen är så aggressiva att det är svårt att se hur en från majoriteten avvikande åsikt i denna (dessa) fråga/or skulle kunna tolereras. För vissa av oss kommer lydnaden för Kristus och hans ord därför att leda till motstånd – och ibland till och med förföljelse."

Handla nu – innan det är för sent!
- Rolf Ambjörnsson i Hemmets Vän - "En förfärad värld informeras nu dagligen om de vidrigheter, massakrer och våldtäkter, som utförs i vad som vi hittills betraktat som en terrorgrupps, Islamiska Staten, etniska rensning. Förutom de många städer och byar som de redan kontrollerar, läggs också allt fler oljekällor samt Iraks största damm, stor nog att kunna dränka tusentals människor. Till skillnad från al Qaidas hemlighetsmakeri väljer Islamiska Staten skrämselns väg genom att kontinuerligt lägga upp egna filmer med massavrättningar, korsfästelser och halshuggningar. Omvärlden vet vad som händer; vilket gör att vårt ansvar för hur vi reagerar blir större."

Aldrig mer eller Alltid igen?
- Tuve Skånbergs blogg - "”Aldrig mer!” löd världsledarnas paroll efter andra världskrigets slut. Förintelsen skulle inte få ske igen. Ändå har folkmorden avlöst varandra. Massakrer och etniska rensningar har sedan dess skett i Kambodja, Bosnien, Rwanda, Tibet, Indonesien, Östtimor, Tjetjenien, Uganda, Etiopien, Irak och Sudan.
Men ”Aldrig mer!” verkar ha blivit ”Alltid igen!”. Trots alla ord och löften, alla konventioner och överenskommelser, fortsätter folkmorden. Nu verkar ännu ett vara på väg. Frågan är om Världssamfundet denna gång hinner komma de utsatta till undsättning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar