Dagens Nyheter

30 aug. 2014

Nyhetsflödet söndag den 31 augusti

Kina jobbar fram socialistisk teologi
- Världen idag - "En kristen teologi förenlig med landets socialistiska väg. Det utlovar den kinesiska regeringen i ett nytt iögon­fallande utspel.
Uttalandet gjordes i samband med att landets officiella Tre-själv-kyrka firade 60-årsjubileum nyligen. "Utformandet av en kinesisk kristen teologi bör anpassas efter Kinas nationella förhållanden och integreras med kinesisk kultur" sa Wang Zuon, chef för myndigheten för religiösa frågor.
Han antydde att den kraftfulla tillväxten av protestantiska kyrk­or i Kina de senaste decennierna är ett resultat av landets förda politik. "I framtiden kommer vi att fortsätta stärka utvecklingen av kristendomen i Kina", hävdade Wang Zuon enligt den statskontrollerade tidningen China Daily.
Där talas också om en femårig kampanj som startade 2013 för att "stödja kristen teologi i Kina". Kampanjen syftar, enligt tidningen, till att "förse kyrkorna med teologisk vägledning och stödja ett positivt och korrekt teologiskt tänkande".

Svensk teolog: Det handlar om ren liberalteologi
- Världen idag - "En liberal teologi, utan övernaturliga inslag och helt anpassad till statsmakten. Så tror Anders Gerdmar, rektor för Skandinavisk teologisk hög­skola (STH), att den nya kines­iska teologin kommer att se ut."

Om äkthet
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Det verkar som att den största utmaning Jesu stötte på under sitt jordeliv var alla konfrontationer och diskussioner med fariséerna. Det går nästan inte att läsa en sida i evangelierna utan att läsa om hur Jesus argumenterar med eller svarar på frågor från dessa människor. Räknar vi alla direkta tillfällen som finns nedtecknade i evangelierna så är det 64 gånger som en sådan konfrontation sker mellan Jesus och fariséerna. Det är många fler gånger än vi kan läsa om hur Jesus predikar, helar eller driver ut onda andar. Om vi är överens om att den Helige Ande har inspirerat författarna till Nya Testamentet, så behöver vi fråga oss: Varför skulle de skriva ner så många tillfällen av konfrontationer med fariséerna? Jo, kanske helt enkelt för att det finns något vi behöver lära oss av det?"

Tystna inte om Iraks båda folkmord!
- Johan Pehrson och Ninos Maraha, i Hemmets Vän - "Det pågår två folkmord i norra Irak just nu. Ett på assyrier/syrianer/kaldéer och ett på yazidier. Det är viktigt att prata om båda dessa folkmord, då behovet av stöd är som störst när ett folk håller på att förintas. Islamistiska staten (IS) håller i skrivande stund på att föra Mellanöstern tusen år bakåt i tiden.
”Konvertera, betala eller dö!” skanderade IS innan Iraks miljonstad Mosul tömdes på sin kristna befolkning under juli månad. Det är inte bara Mellanöstern som hotas, utan också västvärlden. Vi närmar oss ett nytt elfte september och i en videohälsning från IS till USA halshuggs en amerikansk journalist. Äktheten i videon har ännu inte bekräftats men dessa halshuggningar är vardagsmat för IS-soldaterna, vars skräckpropaganda har blivit det främsta vapnet i grundandet av ett kalifat. Ett sunnitiskt fundamentalistiskt imperium där brutala sharialagar råder och där kristna män korsfästs, barn knivhuggs och kvinnor våldtas i islams namn."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar