Dagens Nyheter

5 aug. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 5 augusti

Världen sviker Iraks kristna
- Ivar Arpi i Svenska Dagbladet - "För några dagar sedan avgjorde FN att det som just nu pågår i Irak är en etnisk och religiös rensning. Assyrierna utrotas från landet där de bott i tusentals år. Med dem försvinner kristendomen från sitt urhem. Andra minoriteter som shabak, mandéer och jezidier förföljs också...
Farbror Gewargis är över 70 år gammal och befinner sig i Qarakosh utanför Mosul. Journalisten Nuri Kino, initiativtagare till Demand for Action, berättar för mig hur han fick prata med honom via en överräckt telefon: ”De sade att vi kunde lämna Mosul utan att råka illa ut, men vi blev stoppade vid en checkpoint. Där tog de allt ifrån oss. Armbandsur, mobiler, smycken och till och med min brors skor. Vi kom till Qarakosh till fots, över 20 kilometer. Vi är helt slut och här är det ont om vatten, nästan ingen el och det stinker av svett och kroppsvätskor i kyrkan där vi bor. Och det var ju bara några veckor sedan som Mosul tömdes på all sin kristna befolkning, var kan vi finna frid? Varför har världen vänt oss ryggen? Snälla gör vår röst hörd, låt världen veta hur vi blir behandlade.”

 Hamas agerande största hindret för fred
- Stefan Swärd i Världen idag - "Israel och Mellanöstern är återigen i världens blickpunkt genom den senaste Gazakonflikten. Konflikten beskrivs ofta som att det mesta är Israels fel. Gaza är utsatt för förtryck och hot från Israels sida. Från mer nyanserade kretsar beskriver man konflikten som en strid mellan två parter med motstående intressen. Media växlar mellan båda dessa perspektiv.
Det man dock bör komma ihåg är att Hamas av samtliga demokratiska och civiliserade länder klassas som en muslimsk fundamentalistisk terrororganisation. Deras målsättning är att krossa staten Israel, inte bara att upprätta en palestinsk stat vid sidan om Israel. Hamas anses vara så extrema att det är få arabstater som ger dem sitt stöd. Den stora tragedin för Gazas befolkning är att man har valt Hamas att sköta regeringsmakten."

Lämnade bibel på toalett i Nordkorea - fängslades
- Aftonbladet - "Två amerikanska turister sitter fängslade i Nordkorea och riskerar långa fängelsestraff. De anklagas av den nordkoreanska regimen för ”fientliga handlingar”. En av fångarna, Jeffrey Edward Fowle, greps efter att ha lämnat en bibel på en toalett i staden Chongjin."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar