Dagens Nyheter

1 aug. 2014

Nyhetsflödet lördag den 2 augusti

Jihadismens frammarsch konsekvens av arabiska våren
- Salam Karam i Svenska Dagbladet - "Men i dag har en ny form av militant islamisk extremism tagit form. Det handlar om en jihadism som vänt blicken inåt. Dessa nya jihadister är inte al-Qaida. I själva verket befinner de sig i en ideologisk och blodig konflikt med al-Qaida. De riktar sin vrede mot de muslimska nationerna och folken, det vill säga mot muslimer tillhörande ”andra” trosinriktningar inom islam samt kristna och andra minoriteter som lever i arabvärlden. Det handlar om framväxten av den Islamiska Staten, tidigare känd som Isis, i Syrien och Irak. På listan över brott den Islamiska Staten begått gentemot civila är korsfästning, halshuggning, summariska avrättningar, våldtäkt, kidnappning och förödelse av heliga religiösa platser. Till den Islamiska Staten ansluter sig unga jihadister från hela arabvärlden, men också ungdomar från Europa och USA. Parallellt med detta angriper jihadister i de historiskt sett mest sekulära av arabvärldens länder, Tunisien, Marocko och Egypten, det sekulära samhällets institutioner, dess tänkare och i synnerhet kvinnor. Den nya formen av jihadism kan därför inte förklaras genom att peka finger åt västvärlden och sedan al-Qaida. Förklaringen ligger i en intern och tumultartad process i arabvärlden som sattes i gång med den arabiska våren."

 Låt inte historien upprepas
- Claphaminstitutet - "För exakt ett sekel sedan inleddes det första världskriget. Tio miljoner soldater dog, men det största civila priset betalades av de kristna armenierna, som utsattes för 1900-talets första folkmord. En miljon oskyldiga dödades. Resten av världen var alltför upptagna för att engagera sig tillräckligt mycket för att förhindra brottet. Först efteråt kom diskussionen och fördömandet....
Det våldsamma hat som drabbar kristna och judar i vår tid är inte väsensskilt annorlunda än det som drabbade armenierna under första världskriget eller judarna under det andra. Den stora tragedin just nu är att de ideologier och regimer som idag förespråkar exakt samma sak möts med samma tystnad som Sverige uppvisade före och under andra världskriget, och över vilken vi idag känner djup, rättmätig skam.
Hur världen kan åse den pågående antisemitismen och folkmordet mot assyrier och andra icke-muslimer i Mellanöstern utan att göra mer är obegripligt. Det är angeläget att Sveriges regering på allt sätt, både inom och utom EU, fördömer och aktivt bekämpar den islamistiska ambitionen att fördriva alla judar och kristna i sin omgivning."


När sanningen inte får sägas
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Sent i tisdags eftermiddag tog sig den italienske journalisten Gabriele Barbati över gränsen från Gaza till Israel. ”Ute ur Gaza och långt från Hamas vedergällning: feltänd raket dödade barn igår i Shati. Vittnen: väpnade män skyndade dit och röjde splitter”, skrev han genast på Twitter.
Det han syftade på var en explosion på en lekplats i det palestinska flyktinglägret Al-Shati i måndags. En talesman för Hamas uppgav att tio barn dödades efter att ett israeliskt obemannat flyplan avfyrade en missil mot platsen där de befann sig. Israels försvarsstyrkor (IDF) förnekade emellertid att man skulle ha utfört några attacker i området och hävdade istället att en av terroristorganisationen Islamiska Jihads stora raketer hade feltänt och slagit ner i flyktinglägret. 10-15 % av de över 2900 raketer som har avfyrats av terrorister i Gaza mot Israel sedan den 8 juli har slagit ner inne på Hamas-kontrollerat område. IDF:s förklaring till händelsen är alltså fullt plausibel, men eftersom inga journalister i Gaza bekräftade uppgifterna betraktades de inte som trovärdiga när de nådde nyhetskonsumenter i exempelvis Sverige. Istället betonades Hamas linje, som anklagade Israel för att ha utfört en massaker på barn.När man tar del av nyhetsrapporteringen från Gaza bör man alltså ha i åtanke att Hamas har ett mycket starkt inflytande på den verklighetsbild som förmedlas. När en terroristorganisation bestämmer vad som är lämpligt att rapportera kan naturligtvis journalisterna på plats inte göra anspråk på att vara opartiska."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar