Dagens Nyheter

3 aug. 2014

Nyhetsflödet måndag den 4 augusti

Framtidens kyrka är snart verklighet
- Josef Edebol i Kyrkans Tidning - "Det finns olika förhållningssätt till vad som sker just nu, och överallt omtalas, kring tidningsdöd och medlemstapp. Några kommer att gråta krokodiltårar, andra kommer bli guldgrävare. Var inte ledsna, var förväntansfulla; det är sannolikt att vi har fått nåden att födas till en, kyrkohistoriskt sett, avgörande tid. Det är möjligt att så väl upplägget som själva skottet kommer att ske i vår tid. För det finns alla komponenter som behövs för en riktig brakfest. En vitnande skörd, som jag tror är frustrerad av att ha fötts på smulor en längre tid. Hundratals kyrkobyggnader närmast till skänks. Många unga, villiga och seriösa kristna män och kvinnor som anar lite av vad det är att leva som kristna i dag, som vill leda andra i det.
Det är ännu inte dags, men jag tror att Sverige kommer att bli ett Klondyke för dem som har ögon att se med, lite mod och kreativitet. Tåget för nymedia går nu. Tåget för framtidens kyrka verkar rulla in på perrongen. Tänk: tåget som går till Hogwarts, fast mera ånga och förhoppningsvis färre ockulta barn och trollstavar. Så, packa era väskor. Skaffa teologisk kunnighet. Lägg undan pengar. Prata med dina vänner, först Gud. Det kommer bli kul."

Dags att vakna och reagera mot kristna minoriteters utplånande i Mellanöstern
- Bengts blogg - "I områden som kontrolleras av den nya kalifatstaten IS i Syrien och norra Irak fördrivs och mördas kristna som har haft sin hemort där sedan kristendomens vagga. Den islamistiska regimen förtrycker också muslimer som inte omfattar deras islamtolkning. Kvinnor och homosexuella får det mycket svårt oberoende av vilken tro de omfattar. Förföljelsen av kristna har i denna region pågått under lång tid. På YouTube cirkulerar videofilmer på massavrättningar, scener så hemska och vedervärdiga att jag väljer att inte länka till dem här.
Kristnas hem märks ut med den arabiska bokstaven motsvarande n (=nasaré, kristen, hänsyftande på Jesus från Nasaret), precis som judar tvingades bära judestjärnan under Hitler-regimen. Världssamfundet kan inte längre stillatigande se på när dessa fruktansvärda kränkningar av mänskliga rättigheter och brott mot mänskligheten sker. Som kristna måste vi reagera när dessa brott begås mot dem som är våra bröder och systrar i Mellanöstern."

”Utsatta måste skyddas”
- Världen idag - "Nu räcker det inte med ord från omvärlden, utan man måste se till att skapa skydd för den utsatta befolkningen." Det säger riksdagsledamot Fredrik Malm (FP), som på lördagen deltar i en demonstra­tion för Iraks assyriska kristna i Norrköping.
Runt om i landet ordnas liknande manifestationer på lördag, ofta genom lokala nätverk av församlingar och föreningar."

Synagoga vandaliserad i Malmö
Synagogan i Malmö
- Sydsvenska Dagbladet - "Synagogan i Malmö har utsatts för vandalisering. Tre rutor krossades natten till torsdagen.
Det finns en akut hotbild mot judiska församlingen och även mot enskilda judar, säger Fred Kahn, församlingens ordförande.
Vid flera tillfällen tidigare har synagogan i Malmö drabbats av skadegörelse.
– Vi är självklart förfärade och tycker att det är oerhört frustrerande att detta ska ske överhuvud taget, säger Fred Kahn.."
Läs också:
Sydsvenskan:  Malmörabbin attackerades på gatan
Expressen:  Shneur Kesselman attackerad i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar