Dagens Nyheter

14 aug. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 14 augusti

Ship to Gazas solkiga sällskap
- Johannes Forssberg i Expressen - "I går berättade nätverket "Freedom flotilla" för världen att fler båtar snart kommer att sätta kurs mot det blockerade Gaza.
Presskonferensen, där Sverige representerades av Dror Feiler, hölls i den turkiska välgörenhetsorganisationen IHH:s lokaler i Istanbul. ..
Det är ett land där man måste vara vänligt inställd till Erdogans parti AKP för att få behålla jobbet. Där kritiska journalister fängslas och tidningar tiger. Där Erdogan svarar på kritik genom att stänga ner sociala medier. Där fredliga demonstranter ses som terrorister...
Om Dror Feiler vore turk skulle han sannolikt ha varit en av dem som protesterade i Geziparken förra sommaren och fick möta regimens övervåld. För många turkiska vänstermänniskor framstår det nog som svårslaget ironiskt att en organisation med nära band till AKP och Erdogan deltar i en aktion med prefixet "frihet".

Terrorister är terrorister
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det som sker genom islamiska statens (IS) framfart i norra Irak är att betrakta som ett folkmord. Kristna får sina hem markerade med bokstaven N, som i nasaréer, just på grund av att de är efterföljare av Jesus från Nasaret. De får välja mellan att betala en skyhög – i praktiken omöjligt hög – skatt, konvertera till islam eller lämna sina hem inom några timmar. Om inget av alternativen passar väntar döden. Bilder och videor som kablas ut till oss här i västvärlden är alltigenom vämjeliga. Misshandel, tortyr, halshuggningar, tvångskonverteringar. Människor ställs upp på led och skjuts med automatvapen. Både barn och vuxna begravs levande. Sådant går inte att titta på. Visst är det som sker geografiskt avlägset, men det kommer så nära. Kontrasten mot den svenska sommaridyllen är total."

Är det verkligen fred vi vill ha?
- Marcus Birro i Expressen - "När jag läste att USA gått in i Irak för att med våld försöka stoppa den förbannade terrororganisation IS jublade jag inombords. IS fördriver och mördar människor, spikar upp huvuden på pålar, videofilmar avrättningar och driver nyfödda barn, kvinnor och män till en säker död.
Jag önskar att det inte var så, men jag tror inte att den här typen av fruktansvärda brott mot mänskligheten kan stoppas på annat sätt än med våld. Alltså är jag för ett krig. Jag ser de som mördas och fördrivs som mina syskon och därför når en del av det fruktansvärda mörkret även mig.
Dessutom är den fredliga vägen (eller drömmen) en lyx som vi här i Sverige möjligen kan unna oss. Men fråga en enda av de hundratusentals som nu är på flykt för sina liv i Irak eller Syrien om de tycker världen ska mejla eller bomba IS...
Fråga föräldrarna till barnen som IS mördat om de tycker vi ska skicka dit en man i kostym och en pärm under armen. Det är deras liv som betalar vår naiva dröm om fred."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar