Dagens Nyheter

21 aug. 2014

Nyhetsflödet fredagen den 22 augusti

IS en rörelse helt i tiden
- Joel Halldorf i Sändaren - "För att förstå kraften i den Islamiska Statens (IS) offensiv måste man förstå den vision som driver dem. Motorn är längtan efter ett gott och harmoniskt samhälle baserat på islam — en rik civilisation av det slag islam många gånger byggt, från 700-talets abbasider och framåt. Men hatet förvandlar drömmen till en mardröm.
 I nyhetskanalen Vice dokumentär inifrån IS blir två saker tydliga: stoltheten över det samhälle man håller på att bygga, och hatet mot alla dem som försöker hindra dem. Hatet mot korrupta härskare som terroriserat landet och berikat sig själva. Hatet mot väst som dels hållit dessa diktatorer under armarna, dels uppfattas hota muslimsk identitet genom att exportera värderingar som enligt IS går på tvärs med islams ideal.
Det är år av återhållen vrede och upplevd förödmjukelse som nu exploderar i våld och bestialiskt mördande. Omvärlden måste ingripa när denna våg av svart terror sveper fram."

Rapport: Ökat stöd för kyrkor som välfärdsaktörer
- Världen idag - "Svenskarnas positiva inställning till att kyrkor och samfund ägnar sig åt välfärdsfrågor har ökat från 8 procent år 1992 till 45 procent år 2012.Det visar en rapport som regeringen beställt och som presenterades förra veckan.
Professor Emeritus Anders Bäckström och Ulrika Svalfors från Uppsala universitet har haft regeringens uppdrag att kartlägga den svenska religiositeten. Förra torsdagen presenterades deras undersökning under en informell pressträff med samfundsminister Stefan Attefall.
Syftet med undersökningen var att studera svenskars relation till trossamfund och hur det har förändrats över tid, samt trossamfundens roll i sociala välfärdsfrågor till exempel som välfärdsaktörer och komplement till staten."

En kort lektion i orsak och verkan
- Paul Widén i Nyheter från Israel - ”Israel har på nytt attackerat Gazaremsan efter en flera dagar lång vapenvila. Orsaken är att en raket idag avfyrades mot Israel från Gazaremsan, det uppger israeliska militären.” Så presenterades tisdagens händelseförlopp i Sveriges Televisions nyhetsprogram Rapport. Terroristorganisationen Hamas raketbeskjutning mot Israel förvandlades alltså till en israelisk attack mot Gaza...
...Här är bevisligen en kort lektion i orsak och verkan på sin plats. Åkerman inleder med att beskriva verkan (Israels agerande) och nämner först efteråt orsaken (raketbeskjutningen). Hon uttrycker sig alltså på ett sätt som tydligt förmedlar intrycket att Israel bröt vapenvilan...."

”Uttåget från Gaza var ett fatalt misstag”
- Tobias Goldman i Svenska Dagbladet - "Israel drog sig alltså ur Gazaremsan redan 2005. Därefter har tusentals raketer skickats mot den judiska staten, två mindre krig har startats av Hamas, kvarvarande synagogor har bränts ner  och israeliska soldater har kidnappats. Det som hade kunnat bli en framgångshistoria för palestinierna, när de nu äntligen fick chansen att styra sig själva, gick så dåligt som det bara kunde gå. I stället drabbades Israel av nio år av terror och ständiga attacker mot sin civilbefolkning. Även om blockaden ofta har varit för hård fanns det alltid en logisk grund till att ha kvar den, en restriktion som även Egypten har och har haft för att förhindra infiltration av terrorister in i sitt land (men utan att det någonsin har lett till upprördhet och demonstrationer mot Egypten i Sverige).
Hamas är en dödskult som använder sin egen befolkning som mänskliga sköldar, som ser varje död broder eller syster, barn eller kvinna som en pr-triumf, vars partiprogram lånar fritt från "Sions vises protokoll", som till och med erkänt att det leder sitt folk in i döden, med en vettlös raketbeskjutning av Israels civila, som bygger tunnlar för att utföra jättemassakrer i Israel på det judiska nyåret, tunnlar som är stora som tunnelbanespår och med all sannolikhet byggda med hjälp av de miljarder kronor i bistånd Gaza får från det internationella samfundet varje år. Detta Hamas som förtrycker sin egen befolkning när de inte använder folket som martyrer i krig mot Israel."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar