Dagens Nyheter

23 aug. 2014

Nyhetsflödet söndag den 24 augusti

Grannländer vill se Israel krossa Hamas
- Björn Ottosson i Svenska Dagbladet - "Både den saudiska och egyptiska regimen önskar i tysthet att Israel ska krossa Hamas.
Kriget är inte bara en konflikt mellan Hamas och Israel, utan en spelplan i kampen mellan det muslimska brödraskapet och dess arabiska motståndare. Hamas har starka band till det muslimska brödraskapet och för förmodligen första gången i historien önskar nu både den saudiska och egyptiska regimen i tysthet att Israel ska krossa Hamas. Detta har påverkat Israels strategi och med sina militära operationer sänder de just nu ut flera signaler till regionen."

Vilka står näst på tur, Dawkins?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det senaste utspelet från ateisternas ateist – Richard Dawkins – har mött massiva reaktioner på de sociala medierna. Och med rätta. Rådet Dawkins ger om en kvinna får vetskap om att hon bär på ett barn med Downs syndrom är följande: "Abortera det och försök igen. Det vore omoraliskt att föra det in i världen om ni kan välja".
I Danmark har "kampen mot mongolismen", som Danska sundhetsstyrelsen kallar den, kommit långt. Man räknar med att inga barn med Downs syndrom kommer att födas efter år 2030. Även i Sverige pågår kampen. Allt fler landsting erbjuder så kallade KUB-tester till gravida kvinnor. Testet är ett sätt att upptäcka kromosomavvikelser, vanligen Downs syndrom. Detta har setts som en möjlighet att kunna välja bort Downs syndrom. Att abortera och försöka igen, som Dawkins uttrycker det.
Men den kamp som utkämpas är inte mot "mongolismen", utan mot människor som har Downs syndrom. Det är inte egenskaperna som sorteras bort, det är de annorlunda människorna som sorteras bort. Syftet med KUB-testerna är knappast att upptäcka avvikelser för att bota. Eller för att förbereda föräldrarna på att ta hand om ett annorlunda barn. Det hade ju varit behjärtansvärt i så fall. Nej, syftet är att upptäcka avvikande barn för att kunna välja bort dem. Fosterdiagnostiken är utsorterande. Den upptäcker avvikande egenskaper och sorterar sedan bort avvikande människor."

Är Gud farlig i skolan?
- Helén Lindbäck i Kyrkans Tidning - "Lagändring av skollagen är på gång som innebär att det blir tillåtet med skolavslutningar i kyrkan med välsignelse.
Vad är det som är så farligt med Gud att Skolverket tvingas skriva regler om vad som får sägas och göras i en kyrka? Å andra sidan, vad är det som är så viktigt med Gud att FN i sin Barnkonvention noga beskriver alla barns rätt till ”andlig utveckling”.
Kyrkorna finns i Sverige. Öjeby kyrka där jag verkar är byggd för 600 år sedan och det finns ännu äldre kyrkor. Det är klart att eleverna påverkas när de är i en kyrka. Det handlar inte bara om det som sägs, utan också om vad som sjungs. Även stenarna ropar och i varje orgelton finns en klang av det gudomliga. Andligheten finns också i konsten, musiken, teatern, dansen, leken och tystnaden."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar