Dagens Nyheter

11 sep. 2015

Nyhetsflödet fredag den 11 september

Frälsningsarmén tar emot flyktingar som kommer till Sverige
- My News Desk - "Frälsningsarmén i Malmö har upplåtit sin (kårlokal) kyrka på Hyregatan för packning av de nödvändigaste förnödenheterna, som sedan delas ut till ankommande flyktingar på Malmö Centralstation. Frälsningsarmén har också förberett och till Migrationsverket erbjudit boende till flyktingar på gamla sommarkolonin för pojkar i Höllviken."

Öppna hjärtan och en fast hand
-Lukas Berggren i Världen idag - "Det pågår ett verbalt skyttegravskrig i vårt land. Uppmärksamheten kring flyktingströmmarna till Europa har gett bränsle åt den svenska debatten. Helt plötsligt tydliggörs de extrema positionerna. Både till höger och vänster.
Gunilla Schmidt, som sitter i kommunfullmäktige för Sverige­demo­kraterna i Åstorps kommun, gav i veckan uttryck för sitt sätt att lösa situationen med flyktingar som kommer via Danmark till Sverige. "Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!", skrev hon. Hon är alltså folkvald i en av landets kommuner. Andra är inte lika extrema i sin åtgärdsplan, genom att vilja gå från verbalt till fysiskt kulregn. Men de använder likafullt en retorik som avskräcker. Flyktingar blir parasiter som äventyrar andra svaga gruppers välfärd. Att stoppa invandringen är deras mål, medan metoderna varierar.
De verbala kulorna (eller kanske gatstenarna?) viner även från det vänstra skyttevärnet. På Twitter och i andra sociala medier är det värst. Både vänstern och en del förmenta liberaler verkar ägna sig åt att etikettera och smutskasta dem som över huvud taget lyfter relevanta frågor kring migration och integration."

Nu prövas våra hjärtan!
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Kanske den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget utspelar sig framför våra ögon när tusentals och åter tusentals flyr från krigets helvete i Syrien, Irak och andra länder där terrorgrupper härskar. Det hedrar Sverige och Tyskland att just nu visa de varmaste hjärtana och öppna våra gränser, våra ögon och våra plånböcker. För även om vi kan rada upp argument som att integrationen i Sverige inte fungerar, att vi inte hittar tillräckligt många platser på flyktingförläggningar, att vår egen omsorg om gamla och sjuka är överansträngd, så finns ändå andra erfarenheter. Vi måste vaka över våra hjärtan att de inte blir hårda. Stenhjärtan fungerar dåligt och får snabbt bieffekter."

Humanism vs kristen tro
- Thomas Nordberg i Inblick - "Frågan om ideologi kan ibland komma i skymundan då vi pratar om öppenhet och acceptans. Alla frågor och ställningstaganden vi ställs inför måste vägas mot något. Vad har vi för grund för våra beslut och vad grundar vi dem på?
Under en lång tid har den humanistiska tanken lyfts upp i vårt samhälle och präglat våra utbildningar och vårt sätt att tänka. Vi har lärt oss att allt är relativt - man kan inte säkert veta något mer än det som vi vet just nu. Påståenden som vi långsamt har accepterat som sanningar. Men är allt verkligen relativt? Finns det ingen sanning som står fast som vi kan lita på?...
De senaste åren har jag deltagit på ett antal konferensdagar som Skolverket anordnat. Man konstaterar att vi har en mycket stor utmaning i Sverige med att få våra skolor att fungera. Mätning efter mätning visar att resultaten sjunker. Det man däremot finner i undersökningarna är att svenska elever trivs väldigt bra i skolan. Samtidigt är situationen med dålig ordning och avsaknad av studiero ett stort problem. Hur kommer detta att påverka framtiden? Experterna säger: ”Dagens skola är morgondagens samhälle”.
Här uppstår en fråga för mig. Finns det ett samband mellan dessa problem och avsaknaden av de kristna grundvärderingarna i samhället? Finns det rätt och fel? Vem avgör det? Handlar allt om individens fria val eller kan det vara bra och nyttigt att rätta sig efter regler och ordningar som står över mig?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar