Dagens Nyheter

19 sep. 2015

Nyhetsflödet lördag den 19 september

Blir det långsiktigt?
- Hemmets Vän - "Medan tusentals och åter tusentals flyktingar från främst Syrien väller över gränserna in i flera europeiska länder har vi trygga svenskar nog svårt att förstå. Men den brittiska tidningen The Guardians film på Facebook som följer en syrisk familj från Ungern genom Österrike till Tyskland kanske kan ge en liten pusselbit av förståelse. Det ofattbara som pågår just nu träffar som ett knytnävsslag i magen. Samtidigt kommer frågorna. Är den förändrade attityden tillfällig eller början till något permanent? Habib Dilmac, Syrianska Riksförbundets ordförande har rätt. Flyktingmottagande måste ske samtidigt med intensiva ansträngningar att bekämpa roten till det fasansfulla kriget som är på väg att lägga hela Syrien i ruiner. Finns viljan hos Sverige, EU, FN?
Just nu är engagemanget oerhört. På Centralen i Stockholm står volontärer från Röda Korset och Frälsningsarmén med vattenflaskor och annan hjälp bredvid en välkommen-skylt på många språk. Runt om på Europas storstäders och gränsstäders järnvägsstationer höjs skyltar med ”Välkommen” och varma blickar, matpaket, vattenflaskor och filtar möter flyende. Det blir en stark kontrast till taggtrådsstängsel och ibland stängda järnvägsstationer eller inställda tåg." 

Kamp mot jantelagen även inom kyrkan
- Olof Edsinger i Världen idag - "Den dansk-norske författaren Aksel Sandemose har bland annat gått till historien som den som formulerade den så kallade Jantelagen. Det var i boken En flykting korsar sitt spår från 1933 som han beskrev sin uppväxt i staden Jante, som är en pseudonym för danska Nykøbing. Han sammanfattade invånarnas mentalitet i en lag om tio budord, av vilka det första och mest kända lyder: "Du skall inte tro att du är något."
Jantelagen sätter ord på attityder som tycks vara djupt rotade i den syndiga människan. Sandemoses bok kom därför också att bli översatt till ett stort antal språk. Inte minst lyckades han fånga något som har visat sig signifikant för den skandinaviska kulturen. Och då syftar jag på förhållandena både i och utanför kyrkan.
Om jag börjar med det senare är det tveksamt om den svenska socialdemokratin hade kunnat utforma sin politik på det sätt som den gjorde under 60- och 70-talet om det inte hade varit för jantelagen. Det har varit fult att vara duktig och ambitiös.
Det har varit fult att ha höga betyg. Det har varit fult att tjäna för mycket pengar. Under täckmanteln av "solidaritet" har man därför kunnat lägga orimligt höga skattebördor på "dem som ändå har för hög inkomst" för att finansiera sina politiska visioner."

Svåra och problematiska bibelord, del 1
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Vi är säkert många som i vår bibelläsning stött på berättelser och ord, profetior och annat som varit väldigt svårt att förstå sig på. Ibland ter sig bibelns ord kanske direkt motsägelsefullt, och ibland finner vi sådant som vi tycker rimmar dåligt med övriga bibelord, eller med den vanliga bilden av Gud. I den här serien kommer jag att försöka ta mig an sådana bibelord och texter – och försöka ge möjliga förklaringar till svårförståeliga och problematiska sådana. Ni får väldigt gärna komma med tips och förslag på texter som ni själva brottas med, så kan vi försöka se på lösningar tillsammans. Idag börjar vi med frågan om Jesus kom till världen med fred eller krig?"


Å sette ord på det! - Fra Jostein Nielsens blog - Les HER.


Outrage Against Christians: Public Schools In US Shun Christianity, Welcome Islam - Prophesy News Watch - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar