Dagens Nyheter

18 sep. 2015

Nyhetsflödet fredag den 18 september

Han kallar kyrkan till omvändelse
- Världen idag - "Kyrkan i Sverige behöver omvända sig. Från sin ängslighet, privatisering och sitt bekräftelsebehov till att tydligare uttrycka både sitt centrum och sina gränser. Det menar författaren och retreatledaren Magnus Malm som Världen i dag mött till ett samtal om bland annat en ny syndakatalog, destruktiva makter och gudstjänstens utformande.
Det är onsdag kväll i början av juli och regnet öser ner när Magnus Malm kommer gående mot Hönö missionskyrka. Den gröna regnjackans huva är hårt åtdragen så att bara ögon, näsa och mun syns. Några timmar tidigare har han stått under Hönökonferensens jättelika tältduk och haft sitt tredje bibelstudium, i dag om kroppen...
– Det där eviga jagandet efter folks beröm och bekräftelse, det ger oss ingenting. Det är bara förnedrande och ett uttryck för dålig självkänsla. Som när någon på jobbet får höra att "jag hade aldrig trott att du var kristen", och det uppfattas som en komplimang. Vilket fruktansvärt misslyckande."

Vi behöver en saklig debatt
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Europa upplever den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, framförallt orsakat av kriget i Syrien. Situationen är akut. Bilderna som möter oss, fruktansvärda scener från Medelhavet och blockerade gränser och tågstationer, visar att EU är oförmöget att hantera detta. 
Frågan blir alltmer infekterad. För oss som följt och varit en del av samhällsdebatten är det få andra frågor som innehåller så många invektiv och kränkande tillmälen. Om du inte tror mig så sök på nätet, det är uppenbart att det finns djupt rasistiska krafter som vädrar morgonluft."

Inget annat kan rädda världen
- Dagen - "Sverigeaktuella U2 har förstått att nåd är bättre än karma, skriver Carl-Henric Jaktlund.
I boken ”Bono i samtal med Michka Assayas” (Damm förlag) berättar U2:s sångare, frontman och huvudsakliga textförfattare om sin kristna tro och behovet av en förflyttning ”ut ur karmans rike och in i nådens rike”. Bono säger: ”I de flesta religioners mitt finns karmabegreppet. Allt du gör i livet kommer tillbaka till dig: öga för öga, tand för tand eller som i fysiken – fysikens lagar – där varje reaktion skapar en likartad eller motsatt reaktion. Det är tydligt för mig att karmabegreppet utgör universums själva hjärta. Det är jag helt övertygad om. Trots det uppstår idén om att nåden kan vända upp och ner på allt det där.
Nåden trotsar förnuftet och logiken. Kärleken avbryter konsekvenserna av dina handlingar, skulle man kunna säga. Och det är väldigt goda nyheter för mig, eftersom jag gjort en massa idiotiska saker.”

Rasismens ockulta rötter
- Ragnar Rubensson i Inblick - "Hedniska religioner, ockultism, runmytologi och fornnordiska gudar spelade en avgörande roll för den ideologi som låg till grund för Nazityskland. Thomas Karlsson och Mattias Gardell är personliga vänner, forskarkollegor och dessutom experter på hedniska religioner och ockultism, samtidigt som de själva har praktiserat hedendom. Men båda säger att de helt tar avstånd från nazismens människosyn.
Den fascination som Hitler-Tyskland hyste för hedniska religioner, runmytologi och ”gamla gudar” går så långt tillbaka i tiden som till slutet av 1800-talet. I synnerhet gäller detta Tyskland, där diverse föreställningar om Volk und Heimat (folk och hemland) florerade.
Såväl små, ockulta organisationer som olika sorters hedniska rörelser fann i den tyska staten en idealisk jordmån för sina idéer, skriver antirasist-sajten Expo på sin hemsida.
Den som först populariserade begreppet om en ”arisk” ras var Madame Blavatsky, en av ockultismens portalfigurer. Och det ockulta Thulesällskapets medlemsförteckning uppvisade ett stort antal namn som senare blev tongivande inom nazistpartiet; Alfred Rosenberg, Julius Streicher, Heinrich Himmler, Hermann Göring och Ruldof Hess."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar