Dagens Nyheter

14 sep. 2015

Nyhetsflödet måndag den 14 september

Vad är kristna värderingar angående flyktingpolitiken?
- Stefan Swärds blogg - "Bibeln genomsyras av berättelser om migration och flyktingar. Abraham flyttade från Ur. Israels barn lämnade löfteslandet för flykt till Egypten för att undvika svält. Israel flydde ut ur Egypten.
Moseböckerna och lagen tar upp en hel del om att behandla främlingen, d.v.s. invandraren och flyktingen, på en generöst sätt, och ta emot denne.  I Sinai mottar israeliterna många budord från Gud, varav flera handlar om invandrare. Flera gånger påminner Gud israelerna om att de själva var främlingar i Egypten och blev orättfärdigt behandlade där. ”En främling skall du inte förödmjuka eller förtrycka. ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land.” 2 Mos. 22:21, ”Ni vet själva hur främlingen känner det, eftersom ni har varit främlingar i Egyptens land”. 23:9.
Herren vill inte bara att israeliterna ska låta bli att förtrycka invandrare, utan också behandla den som infödda och älska dem som sig själva ”När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud”. 3 Mos. 19:33,34
Det hebreiska ordet för främling som används är samma ord som Abraham använde när han förklarade att han bodde som främling bland hetiterna, och samma ord användes om Mose när han bodde i Midjan. Ordet främling betyder alltså inte tillfällig besökare, gäst, utan en invandrare som permanent bodde i ett land där man inte hade sitt ursprung.

Ett är nödvändigt
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Ibland klagar vi över att Bibelns undervisning inte är så förankrad i vår egen vardag som vi skulle önska. Men i dagens text är problemet snarast det motsatta: den är så jordnära och konkret att det blir smärtsamt, för det som Jesus säger träffar mitt i våra vardagliga funderingar och prioriteringar. Det är inga större problem att förstå vad Jesus vill ha sagt – däremot är det en stor utmaning att praktisera vad han säger i våra egna liv.
Den första uppmaningen som möter oss är: ”Gör er därför inga bekymmer.” Ordet ”därför” vittnar om ett sammanhang, och mycket riktigt har Jesus hunnit tala en hel del om detta redan i de föregående verserna. Han har talat om sin Faders omsorg och ställt frågan: ”Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som i dag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga?” (6:31).
Ord som dessa vittnar också om att Jesu uppmaning inte främst ska ses som ett problem – utan som en möjlighet. Det finns undersökningar som visar att så mycket som 90 procent av alla saker vi människor bekymrar oss för i slutändan aldrig inträffar. Förmågan att med Guds hjälp lägga sina bekymmer på hyllan kan av detta skäl ses som en fantastisk gåva. En gåva som Gud enligt dagens bibeltext unnar alla sina barn."

En väckelse för medmänskligheten
- Joel Halldorf i Dagen - "Långsiktiga förändringar kräver förståelse och nya handlingsmönster.
Den senaste veckan har vi upplevt att en fantastisk våg av medmänsklighet har gått genom vårt samhälle. Det kan liknas vid en väckelse: vi har drabbats av bilder och berättelser som förmedlar vidden av den tragedi som flyktingkatastrofen innebär. Den sorg, frustration och handlingskraft som detta har väckt är tecken på vår humanism och förmåga till empati.
Men alla som upplevt väckelser vet att utmaningen handlar om långsiktighet. Om uppvaknandet förblir känslomässigt stannar det vid ett kort avbrott i en lång törnrosasömn. För att väckelsen ska bli början på en förändrad livsinriktning krävs att engagemanget rotas, både intellektuellt och i våra kroppar."


Fra norsk dåp til tysk konvertittmenighet
- Dagen.no - "Aref Movasaq så bibelverset Johannes 3.16 i en drøm, da han bodde i Iran. Han måtte flykte til Norge, hvor han ble døpt.

Nå er han en av mange konvertitter som holder til i Treenighetskirken i Berlin, som Dagen skrev om onsdag:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar