Dagens Nyheter

15 sep. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 15 september

Viktigast är människovärdet
- Lars Adaktusson i Svenska Dagbladet - "Det som i den allmänna debatten betraktas som en flyktingkris är i själva verket en djup europeisk värderingskris. På spel står själva fundamentet för Europeiska unionens tillblivelse – vaktslåendet om varje människas unika värde och det kompromisslösa motståndet mot nationalism och egennytta. Samma utmaning som mötte ett trasigt Europa ­efter andra världskriget möter oss i dag. Det okränkbara människovärdet ifrågasätts, åtskillnad mellan människor på grund av etnicitet eller religion är ett dystert faktum.
Inte heller Sverige kommer undan denna vär­deringsmässiga utmaning. Sverigedemokraternas krav på stängda gränser och tydliga besked om att den egna välfärden är överordnad ansvaret för medmänniskor på flykt illustrerar hur skiljelinjen ser ut."

Börja gå i kyrkan, säger Merkel
- Signum - "Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har uppmanat kristna i Europa att bekänna sin egen tro och oftare delta i en gudstjänst i stället för att känna ångest för troende muslimer. ”Vi har ändå alla möjligheter och friheter att bekänna vår religion om vi utövar den och tror på den”, sade Merkel under ett evenemang på universitetet i Bern (Schweiz). ”Vi skall också ha mod att säga att vi är kristna.”
Hon sade detta den 3 september då hon hedrades med ett hedersdoktorat. Schweizisk tv visade några avsnitt av evenemanget, och efter några dagar spreds de snabbt i sociala medier. Ärkebiskopen av Wien, kardinal Christoph Schönborn, tog på fredagen upp Merkels ’beaktansvärda’ ord i sin veckospalt i gratistidningen Heute. ”Den tyska regeringschefens ord i en vansklig fråga har gjort starkt intryck på mig”, skrev kardinalen."

Bort med partipolitiken i kyrkan
- Lars B Stenström i Kyrkans Tidning - "Det är stötande att partier som i riksdagen stiftar lagar och styr i stat och kommun har makt över Svenska kyrkan. Det hindrar kyrkan att vara en fri politisk kraft. Först som oberoende av det politiska etablissemanget blir Svenska kyrkan en självständig aktör som kan agera fritt med evangeliet som inspiration.
Stötande är också att alla förespråkare för den sekulära staten aldrig fullföljer resonemangen och hävdar alla trossamfunds rätt att fritt och utan inblandning forma sin framtid. Det är inte möjligt så länge som religiöst neutrala politiska partier skiftar kappa vid kyrkporten och blir ”kristna” för en stund för att kunna bibehålla sin makt.
Partierna deltar gladeligt, utan insikt om det problematiska med sitt beteende, till exempel i beslut om kyrkohandbokens nattvardsböner och syndabekännelser. Men så snart partierna träder fram i andra sammanhang lämnar de kristen tro långt bakefter."


Syndsbekjennelsens hemmelighet og det livsfarlige hovmodet
- Björn O. Hansens blogg - 
Dette bildet har fulgt meg en tid nå. Det er sterkt. Det viser mennesker som er så modige at de har synder å bekjenne. I dag er jo ikke det noe stas å innrømme synd. Noen går så langt som å si at vi ikke lenger har synder å bekjenne.
Men syndsbekjennelsen er sjelehygiene.

Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar