Dagens Nyheter

20 sep. 2015

Nyhetsflödet söndag den 20 september

Reykjavik bojkottar israeliska varor
- Världen idag - "Reykjavik ska bojkotta varor från Israel, enligt ett beslut i den isländska huvudstadens kommunstyrelse i veckan. Kritiker menar att beslutet inte kan verkställas eftersom det är ett brott mot landets konstitution.
Det är den socialdemokratiska ledamoten Björk Vilhelmsdóttir, som länge drivit en anti-israelisk agenda, som står bakom förslaget och detta blev hennes sista påverkan på isländsk politik eftrsom hon nu går i pension.
Enligt beslutet ska bojkotten pågå så länge Israel "fortsätter att ockupera palestinskt territorium".
Det är Reykjaviks kommunstyrelse som röstat igenom förslaget. Bojkotten är enligt politikerna en symbolisk handling som visar att Reykjavik stöder palestiniernas rätt till självbestämmande och fördömer Israels "apartheidpolitik", skriver DN.
Men kritiker menar att beslutet inte ens är lagligt utan bryter mot landets konstitution. Den isländske advokaten Einar Gautur säger till nyhetsförmedlaren Visir:
– Det är lika olagligt som att vägra att göra affärer med rödhåriga personer, och det spelar ingen roll att de försvarar sitt beslut genom att peka på påstådda handlingar av Israel."

Regeringen kallar till en stor konferens med kyrkor och andra frivilliga
- Kyrkans Tidning - "I oktober kommer regeringen att bjuda in Svenska kyrkan, övriga trossamfund och en lång rad andra frivilligorganisationer till rikskonferens
"Sverige tillsammans" för att hela Sverige ska ta ansvar för en bättre och snabbare etablering för de människor som flytt till vårt land.
- Sverige kan så mycket mer om vi bara gör det tillsammans, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande. Budskapet att han kommer kalla till en nationell samling fanns med i hans regeringsförklaring i tisdags."

Frisläppta kristna tvingas betala straffskatt
- Dagen - "Över 200 kristna, som har hållits fångna av Islamiska staten i Syrien, är åter fria. Men innan frigivningen tvingades de acceptera att leva efter Sharialagar.
Den Damaskusbaserade syrisk-ortodoxa ärkebiskopen Jean Kawak hävdar att de kristna nu behandlas som "slavar" i staden Al-Qaryatain och att de lever som "tredje klassens medborgare".
- Kyrkan vet att alla är i livet och att de är tillbaka i sina hem. Vi kan också bekräfta avtalet som följer Sharialagar och som innebär att de tvingar vårt folk att betala en skatt, cirka 17 gram guld per person och år, säger ärkebiskopen till Newsweek."

Hva ville Jesus gjort? -  John Arve Lunde i Dagen - Les HER.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar