Dagens Nyheter

11 sep. 2015

Nyhetsflödet lördag den 12 september

Låt kärleken övervinna hatet
- Dagen - "Vår uppgift i flyktingkrisen är att i Jesu Kristi efterföljd älska och tjäna människor, oavsett etnisk, ekonomisk eller r­eligiös bakgrund. Det skriver samfundsledarna Lasse Svensson, Daniel Norburg, Marie Willermark, Kjell Larsson, Pelle Hörnmark och Joakim Lundqvist.
Vi läser och hör om männi­skor som flyr från krig, våld och fattigdom och om de många som aldrig kommer hela vägen fram. Vi möter flyktingarna i våra kyrkor och på gatan och vi följer hela tiden en utveckling som på många håll i världen blir allt mer desperat...."

Debatt om kristofobi på asylboenden
- Världen idag - "Hur tänker justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) agera mot kristofobin som sker på boenden för asylsökande? Den frågan ställde Robert Hannah (FP) på torsdagen under en interpellationsdebatt i riksdagen.
- Min mamma kom till Sverige på grund av religiös förföljelse, och nu 30 år senare ser vi att människor flyr hit av samma anledning. Då ska de inte mötas av förtryck, utan av respekt för sina mänskliga rättigheter och för rätten att utöva sin religion, berättade Robert Hanna för Världen idag inför debatten.
Han ställde sin fråga till ministern utifrån uppgifter i media om en grupp kristna flyktingar som tidigare i år valde att lämna ett asylboende där de upplevt att de trakasserats för sin kristna tro."

Det sanna Sverige
- Åke Hällzon Hemmets Vän - "Hösten 1956 var det kris i Ungern. Kalla kriget rasade som värst och invånarna i Budapest, som under några veckor i och med ungernrevolten levt i förhoppningen om ett liv i frihet, blev brutalt nedslagna av Sovjetiska armén. Medan väst var upptagna med Suez-krisen kunde Chrusjtjovs stridsvagnar meja ner 20 000 människor. 200 000 ungrare flydde. För Sveriges del innebar Ungernkrisen en av de största flyktingströmmarna efter andra världskriget. På några veckor kom 8 000 människor med färjan till Ystad. På land stod svenskarna och hälsade dem med hurrarop, mat och kläder.
Medan Ungern helt verkar ha glömt sin historia, väcks nu barmhärtighetens glöd på nytt i Sverige. Den här veckan visar vi vilken sorts folk vi vill vara. Hundratusentals människor från Syrien söker skydd i Europa från IS terror. Medan ungersk polis öppet förnedrar flyende barnfamiljer står svenskarna återigen beredda med mat, kläder och uppmuntrande ord vid ankomsten till hamnar och tågstationer. Visst kommer det att bli stora utmaningar när många nyinflyttade människor ska hitta en plats att kalla sin. Men kom då ihåg att har den som överlevt i krigets Syrien, vandrat över bergen i Turkiet, hittat vägen till fram solkusten, korsat havet i rangliga småbåtar, tagit sig från Kos och Lesbos till fastlandet, vidare igenom Makedonien och Serbien, in i Ungern genom rakbladsstängsel, via Österrike, Tyskland och Danmark över bron till oss – det är starka människor med enorm initiativkraft."

Å se tegn
Fra Jostein Nielsens blogg:
Selv om jeg er veldig opptatt av system og at ting må ha sin plass, har jeg en uvane. Dersom det står noe i veien for meg, går jeg rundt det eller trør over det, selv om det er enkelt å flytte på. «Hvorfor flytter du ikke den stolen?» kan Magna spørre. «Hvilken stol?» spør jeg. Jeg har altså gått rundt en stol uten å registrere hva som stod i veien. Det handler sikkert om å gå i egne tanker, eller å være veldig konsentrert på noe som må løses. Da blir gjerne alt annet uviktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar