Dagens Nyheter

16 sep. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 16 september

Vårdförbundens etiska kod talar för samvetsfrihet
Världen idag - De fackliga förbunden inom vårdsektorn i Sverige har tydligt avvisat tanken på samvetsfrihet. Samtidigt hänvisar både Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet själva på sina hemsidor till etiska riktlinjer för barnmorskor som framhåller möjligheten att "avböja att delta i aktiviteter för vilka de hyser djupt moraliskt motstånd".
Barnmorskan Linda Steen har stämt Sörmlands landsting för brist på samvetsfrihet. En utlovad anställning bröts då hon bad om att få slippa medverka vid aborter.
I Sverige har samtliga fackliga vårdförbund tagit ställning emot samvetsfrihet, något som förvånar Linda Steen. Hon hänvisar till de internationella etiska riktlinjerna för barnmorskor, som såväl Vårdförbundet som Barnmorskeförbundet hänvisar till på sina webbplatser.
Riktlinjerna har antagits av International Confederation of Midwives (ICM) och där kan man bland annat läsa:
"Barnmorskan har, som en person med moraliskt värde, ansvar som inkluderar plikter av moralisk självrespekt och bevarandet av integritet."
Där står också:
"Barnmorskor kan avböja att delta i aktiviteter för vilka de hyser djupt moraliskt motstånd; men avseende barnmorskans individuella samvetsbetänkligheter så skall inte dessa avgörande påverka kvinnans rätt till hälsovård."

Är bara ”ett” nödvändigt
- Anna Sophia Bonde i Dagen - "Om inte den helige Ande är med spelar det ingen roll vad vi gör.
Paulus vänner i Efesos var oroliga för hans säkerhet, nu när han skulle återvända till Jerusalem. De ville inte släppa iväg honom, kan man läsa i Apg 20, varifrån veckans episteltext är hämtad. Paulus värms av deras omtanke men vet att han måste följa Andens röst. Guds omsorg kan skilja sig från människors. Paulus är inte en som vinner hela världen men förlorar sin själ. Tvärtom, han vinner sin själ. Det är ingen vidare vinst, sett med mänskliga ögon; han blir ju avrättad i Rom, på grund av sin kärlek till Jesus. Men, så som man möter honom i hans brev, verkar han beredd på det mesta. Fastän orosmolnen hopar sig bekymrar han sig inte. Andra oroar sig å hans vägnar, själv vet han att han inte kan annat än att följa den röst som han hörde första gången för så många år sedan, där på vägen till Damaskus. Han svor då sin Mästare lydnad och anser sig därmed stå fri i förhållande till allt annat och alla andra. Fri!"

Jesusmanifestationen upphör
- Sändaren - "Den årliga Jesusmarschen genom Stockholm med den avslutande gudstjänsten i Kungsträdgården har lockat 12 000 och 25 000 personer varje år.

Arrangemanget har pågått sedan 2008, men nu meddelar ledningsgruppen för manifestationen att de slutar, skriver tidningen Dagen."

Läs också i Världen idag HÄR.
Läs också i Dagen HÄR.
Läs också i Kyrkans Tidning HÄR.





Når Du Ikke Lenger Strekker Til! - David Wilkerson Dec 98 - Les HER.

When You Come to the End of Yourself! - David Wilkerson  December 1998 - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar