Dagens Nyheter

6 sep. 2015

Nyhetsflödet söndag den 6 september

Sipilä: Flyktingar kan bo hos mig
- Dagen - "Medan Juha Sipilä jobbar som Finlands statsminister är han inte hemma i Kempele vidare ofta. Så då kan flyktingar bo i hans hus där, tycker den kristna regeringschefen.
Han lade ut sin "bostadsannons" i Yles tv-program Morgonettan på lördagen.
   - Min familj har beslutat att vårt hem kan användas av flyktingar och asylsökande eftersom vi inte behöver huset just nu, sa Sipilä.
   Bedömningen är att villan kan rymma ett 20-tal migranter, eller tre-fyra familjer, från och med årsskiftet.
   Sipilä hälsar att de inneboende får bo kvar åtminstone så länge han är statsminister. Hans familj har redan en villa till, i Sibbo nordost om Helsingfors. Och sedan han vann valet i våras använder han även statsministerbostaden Villa Bjälbo i huvudstadens västra delar."


MP om gåvoavdraget: Man får ge och ta
- Världen idag - "Det är inte den förändring i budgeten jag är allra mest glad för, säger Rasmus Ling, skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet, om att gåvoavdraget försvinner med regeringens budget.
   Civilsamhället rasar mot regeringens beslut att slopa skattereduktion på gåvor, något som ökat insamlingen till välgörande ändamål för många ideella aktörer.
   "Extra olyckligt är det att förslaget kommer i en tid där det humanitära arbetet behövs mer än någonsin och det politiska klimatet gör att vi behöver stimulera enskilda individers engagemang. Inte tvärtom", skriver Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, på SVT Opinion.
   Företrädare för Miljöpartiet har i olika sammanhang tidigare uttalat sig principiellt positivt om skattereduktion på gåvor. Men när man nu i regering tillsammans med Socialdemokraterna lägger fram budgeten är beskedet att alltså att skattereduktionen på gåvor till välgörande ändamål försvinner"


Enheten i Kristus
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Vi lever i ekumenikens tidevarv. Kristna från olika traditioner har fler och större utbyten med varandra än kanske någonsin tidigare. I delar av den unga generationen har de tidigare så viktiga samfundsgränserna i det närmaste suddats ut. Man är med i en kristen gemenskap för att man trivs och känner sig hemma – något som långt ifrån alltid betyder att man har koll på den teologi som råder i sammanhanget i fråga.
   Evangelietexten för den här söndagen både uppmuntrar och utmanar oss i denna situation. Den uppmuntrar oss, därför att vår Frälsare så tydligt deklarerar att de troendes enhet ligger också på hans hjärta. ”Helige fader”, ber han, ”bevara dem i ditt namn, det som du har gett mig, så att de blir ett, liksom vi är ett” (Joh 17:11). Men den utmanar oss också, för både här och i bönen i stort gör han klart att det han önskar inte bara är att vi ska vara ett – det är också att vi ska bevaras i honom och att vi ska helgas ”genom sanningen” (se 17:17). Enhet betyder alltså inte att vår teologi inte spelar någon roll. Däremot är det något som växer sig stark när vi söker oss närmare vår Herre."

To «friske pust» i Frelsesarmeen
- Porsgrunns Dagblad - "Islandske Theodora K. Welander (23) har flyttet til Porsgrunn for å hjelpe ektemannen med å lede Frelsesarmeen.
– Vi håper at vi kan være et friskt pust for Frelsesarmeen i Porsgrunn. At vi kan tilby noe nytt, samtidig som vi bevarer det eksisterende, sier det unge ekteparet, som nå har slått seg ned på Skrukkerødtoppen."






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar