Dagens Nyheter

28 sep. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 29 september

Nyhetsflödet tisdag den 29 september
Sanningen - En ödesfråga
- Bengths blogg i Inblick - "Om vi som menar oss vara kristna och Bibeltroende inte vet eller förstår hur fullständigt avgörande Bibelns sanningsbegrepp och Jesu sanningsanspråk är för vår tro och för vårt kristna liv, då har vi "tappat greppet" om det som inte kan ersättas eller kompenseras av något annat. Då står vi helt utan grund under våra fötter och utan någonstans att bo. Vi är helt enkelt både grund- och hemlösa. Så för oss är Sanningen en ödesfråga.
Det är enbart Sanningen som är trovärdig, oavsett hur många som tror på lögn och halvsanningar. Lögnen eller halvsanningar kan aldrig vara trovärdiga, utan de enbart lurar och vilseleder varje människa som sätter sin tillit till dem, vare sig det är i kristna eller i sekulära miljöer och sammanhang.
I vårt sekulariserade samhälle idag finns det många krafter, både innanför och utanför kyrkans och frikyrkans väggar, som aktivt vill montera ned Bibelns och Jesu trovärdighet genom att förneka  både Bibelns sanningsbegrepp och Jesu sanningsanspråk, och anpassa kristen tro och kristet liv till något som är allt annat än det som Jesus sa att vi skulle vara, nämligen "jordens salt, världens ljus och staden på berget som alla ska kunna se". (1)
Om vi som kristna bejakar den nedmonteringen, då står vi där till slut utan grund under oss och utan hus att bo i, och det som återstår är inget annat än skräp och brännbart material. Ja, det är faktiskt så drastiskt som Paulus beskriver detta."


Till dig som håller tal inför publik
- Sven Almkvist i Världen idag - "Under åren har jag tvingats lära mig tala offentligt. När jag under sju års tid arbetade som fond- och försäkringsmäklare var min roll delvis att hålla offentliga tal inför en ofta skeptisk publik. Jag gillade det skarpt. Det finns några viktiga ingångsvärden man bör tänka på som talare och det oavsett om man är frivillig eller ofrivillig sådan. Nycklar som är väl beprövade och som flitigt används av professionella talare som exempelvis statistikgurun Hans Rosling (se TED Talks på Youtube).
När man ställs inför en ny publik bör man kunna sex viktiga historier. Historier som skapar en brygga mellan dig som talare och den enskilde lyssnaren i publiken.
    1-Vem jag är-historier. En bra historia om dig visar mer vem du är än om du endast rabblar upp en massa fakta om dig. Genom att berätta något om dig själv, gärna någon komisk händelse som visar något lite av dina brister, skapar du förtroende. ”Han är ju ungefär som jag”. Styrka är inte perfektion utan att inse sina begränsningar.
    2-Vad gör jag här-historier. Var tydlig med varför just du står här och talar.  Osäkra motiv gör det svårare för en lyssnare att ta till sig det du säger. Möt alltid din publik med stor respekt.
    3-Visions-historier. Ett tal måste fånga publiken och leda dem vidare till något. Kanske till en ökad insikt eller till en viktig handling. Ingen vill avsätta tid för att lyssna till något meningslöst som inte syftar till någonting. En talare som drivs av en vision skapar engagemang, tro och hopp.
    4-Undervisande-historier. Bilder säger mer än tusen ord. Faktum är att Jesus själv ofta undervisade med bilder, metaforer och berättelser. ”Det var en gång …”. Vi älskar att lyssna till goda berättelser och dessutom gör de det lättare att komma ihåg budskapet
    5-Värderings-historier. Bästa sättet att förmedla värderingar är de goda exemplen. I stället för att platt fastslå ”vi värderar hederlighet” så kan man berätta en historia som understryker att hederlighet alltid är en vinnare i det långa loppet.
    6-Jag vet vad du tänker-historier. Ta proaktivt upp dina åhörares invändningar. Finns en elefant i rummet bör den omnämnas eftersom alla ändå tänker på den.
Hoppas dessa punkter kan vara dig till hjälp, nästa gång du håller ett tal. Och glöm inte – övning ger färdighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar