Dagens Nyheter

8 sep. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 8 september

Brittisk ärkebiskop bakom upprop mot aktiv dödshjälp
- Dagen - "Storbritannien passerar en gräns utan återvändo om lagförslaget om aktiv dödshjälp röstas igenom. Det menar ärkebiskop Justin Welby, som tillsammans med andra religiösa ledare har skrivit ett öppet brev.
   På fredag ska det känsliga lagförslaget debatteras i det brittiska parlamentet. Justin Welby hävdar att förslaget innebär att självmord ”aktivt stöds” i stället för att självmord ses som en tragedi."

Världsrekord i dålig tajming?- Per Ewert i Värden idag - "Statsbudgetar är ofta ganska själlösa produkter, framräknade av sakkunniga på finansdepartementet. Ibland bränner dock de ideologiska valen till. Nya reformer ropas ut – till glädje för vissa grupper, medan andra blir upprörda. Inget slår dock den totala bristen på tajming hos regeringen Löfven, som mitt i den största flyktingströmmen sedan Andra världskriget officiellt annonserar att de nu avskaffar gåvoavdraget.
   Avdragsrätten för gåvor har sedan införandet 2012 varit något av en succé. Inte främst för att medborgare har fått mer tillbaka på skatten, utan för att ideella organisationer har fått större möjligheter att hjälpa. Bara det första året ökade givandet drastiskt, både i antal givare och i reda pengar. Gåvorna till organisationer med 90-konto ökade med 600 miljoner, och den genomsnittliga enskilda gåvan ökade från 131 till 170 kronor.
   Regeringen räknar med att det slopade gåvoavdraget kommer att ge staten 250 miljoner mer i skatteintäkter. Det är kaffepengar i en statsbudget." 



Människohandel är ingen Milleniumroman
- Marie Willermarks blogg - "Det har varit väldigt mycket uppståndelse kring boken som är en uppföljning på Stieg Larssons Milleniumtriologi. Författaren David Lagercrantz har kommenterats högt och låg i alla medier. Tydligen världen över. Och ändå, som jag läste, ”är det ju bara en bok”. Mer kan jag inte säga om detta eftersom jag inte läst någon av böckerna.
   Som kontrast skall jag återge något från ett samtal jag hade med tre medarbetare inom Frälsningsarmén. De arbetar med människor där internationell kriminalitet, flykt undan våld och starka personporträtt också är en del av vardagen. Men om detta får man vara försiktig med vad man skriver. Och de inblandade måste få förbli anonyma. En hotbild förekommer ofta."


 
Islamistene har vendt tilbake til Mali - Bjørn O.Hansens blogg - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar