Dagens Nyheter

17 sep. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 17 september

40 varma sängplatser för flyktingar i kyrkan
- Dagen - "Frälsningsarmén i Stockholm hjälper och tar emot flyktingar som kommer till centralstationen. Hittills har fyra flyktingfamiljer flyttat in. Totalt finns 40 bäddplatser färdigbäddade. "Det här är människor på flykt. Självklart kan vi möta dem med en sängplats, ge dem kläder och mat", säger kårledare Helena Andersson.
Fyra flyktingfamiljer har den senaste veckan fått hjälp med boende i Frälsningsarméns lokaler i Stockholm. Och fler väntas behöva hjälp. Kår 393 står i full beredskap för att ta emot fler. När Dagen kommer dit finns tio madrasser färdigbäddade på golvet i källaren. Intill en vägg ligger flera högar av extra lakan, handdukar, tandborstar och tandkrämer.
Helena Andersson, kårledare i Frälsningsarmén, fick höra talas om behovet via en facebook-grupp som skrev att en stor grupp flyktingar var på väg till Stockholm och att det saknades sovplatser. När hon sedan kontaktade församlingen lät inte reaktionerna vänta på sig.
-Hela församlingen satte igång. Människor kom hit och lämnade saker och anmälde sig som volontärer om det skulle behövas. De la ut lakan, madrasser och allt som kan tänkas behövas. Det känns helt fantastiskt. Det är otroligt värmande och rörande att se, säger Helena Anderson."

Graven blev full men krubban tom
- Christian Mölk i Inblick - "Hur kommer det sig att Svenska kyrkans högsta ledning kan slira på målet vad gäller de helt grundläggande kristna övertygelserna, t.ex. att Jesus uppstod fysiskt, att Jesus föddes av en jungfru, att Jesus är enda vägen till Gud och att Bibeln är Guds ord? Dessa uppfattningar står ju otvivelaktigt i strid med både Bibeln och, inte minst, de kristna trosbekännelserna som man ju ofta brukar betrakta som ett lackmustest för huruvida man kan kalla sin tro för "kristen".
Rent historiskt så kan man säga att denna avfart från den kristna Vägen kallas "liberalteologi" och började på allvar under 1800- och 1900-talen i det "upplysta" Europa. Man menade att Nya testamentet innehöll "mytologiska berättelser" som moderna människor hade svårt att tro på. Man började således avmytologisera Bibeln för att kunna skapa en tro befriad från mirakler och övernaturliga ting.
En liberalteolog kan alltså rent teologiskt tro på exempelvis Jesu uppståndelse, men samtidigt tvivla på att Jesu uppståndelse är en konkret historisk verklighet. Jesus uppstod så att säga inte på riktigt, men levde vidare i lärjungarnas vittnesbörd. Man kan alltså i teorin stämma in i de kristna trosbekännelserna samtidigt som man i praktiken inte tror att det har hänt på riktigt eftersom det finns en annan djupare teologisk ​innebörd. Hängde du med?"

Bombdåd mot kyrkor i Nepal
- Världen idag - "Två kyrkor och en polisstation i Nepal utsattes sent på måndagen för bombdåd. Orsaken tros vara beslutet i den lagstiftande församlingen att landet ska förbli en sekulär stat och inte en hinduisk.
Diskussionen om landets identitet har pågått länge i Nepal men på måndagen fattades beslutet att Nepal förblir en sekulär stat. Beskedet ledde till starka protester i flera delar av landet."


Hvor er Gud i krisen? - Stefanusalliansen - Les HER.


 It´s Thursday - Reflection on Genesis by Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar