Dagens Nyheter

7 sep. 2015

Nyhetsflödet måndag den 7 september

Religionsdialog kräver ett tydligt ja till Kristus
- Brita Häll i Kyrkans Tidning - "Flera vägar till Gud. Ta tydlig ställning för Kristus och visa ödmjukhet inför både egna och andras sanningsanspråk. Så läggs en bra grund för kyrkans dialog med andra religioner.
   Stockholms domkyrkopräster som startade en debatt med sin artikel i Dagens Nyheter ”Vår kyrka måste vara öppen för andra religioner” (19/8) gick i söndags från ord till handling. Då fick imamen Mohammad Muslim Eneborg i slutet av Ulf Lindgrens predikan svara på frågor med anknytning till söndagens texter. Han pratade om barmhärtighet och om Kain och Abel ur muslimsk synvinkel. Syftet är att visa på beröringspunkter och ge islam ett mänskligt ansikte.
   Det muslimska inslaget i högmässan i Storkyrkan var i sig odramatiskt, och samtidigt symboliskt laddat. Det kallades för samtal, men ber man en imam reflektera över söndagens tema så får man självklart en minipredikan. Detta är en känslig balansgång, bättre att inte göra det som en del av högmässan....
   Prästerna utmanar Svenska kyrkan att ”högt förkunna att judar, kristna och muslimer vandrar mot samme Gud, var och en på sin väg”. De gör det utifrån sin oro för en växande antisemitism och islamofobi. Men Svenska kyrkan är känd för att tala med små bokstäver och ogärna högt förkunna något alls. Då väcker det frågetecken att det tydliga förkunnandet ska aktiveras just i samband med andra religioner."

”Ett folkmord som pågår inför ögonen på hela världen nonchaleras”
- Världen idag - "Länge har situa­tionen för hundratusentals förföljda kristna och andra minoriteter i Mellanöstern legat i medie­skugga. Världen idag har talat med Ivar Arpi och Nuri Kino, två personer som engagerar sig för att lyfta deras situation.
   En av dem som återkommande lyft frågan om förföljda kristna och andra minoriteter i Mellan­östern är Ivar Arpi som är redaktör på Magasinet Neo och skriver gästledare i Svenska Dagbladet. Den senaste ledaren har rubriken ”Världen sviker Iraks kristna” och i den uppmanar han till att gå från ord till handling. ”Politiker fördömer än det ena, än det andra. För fördömanden är oftast gratis. Men att verkligen göra något, att bistå assyrierna och de andra minoriteterna på Nineveslätten, det är vad som skulle behövas. Men det kräver handlingskraft.”

Misshandel, sex och droger var Miguel Kristiansen vardag
- Dagen - "Varje dag under årets Frizonfestival kunde man höra Mig-uel Kristiansen dela sitt vittnesbörd i bönetältet. Hans liv har genomgått en stor förändring det senaste året och många blir berörda av hans historia. ..
Men låt oss backa bandet. Det är inte någon självklarhet att Miguel Kristiansen frivilligt spenderar sin tid på en kristen, nykter festival. År 2012 var dokusåpan Paradise Hotel i princip den enda såpan folk tittade på i Norge. Miguel var med och kom till final, men blev i sista sekunden snuvad på vinstpengarna av sin partner i direktsändning.
Han blev oerhört arg. ”Lugna ner dig, vi filmar”, sa inspelningsteamet när Miguel svor högt efter sveket. Efter programmet frågade han sig om Paradise Hotel såg honom som en människa eller bara som en spelpjäs.
– Hela grejen kändes så fruktansvärt orättvis. Jag blev besviken och äcklad."



The Islamic Antichrist - Joel Richardson - Watch video HERE. (28 min)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar