Dagens Nyheter

5 sep. 2015

Nyhetsflödet lördag den 5 september

Vem äger hedersfrågan?
- Soheila Fors i Hemmets Vän - "Frågan om hederskulturen, om invandrarkvinnors fri- och rättigheter har för de flesta blivit elefanten i rummet som alla vet finns där men som ignoreras, osynliggörs eller rationaliseras bort. Kanske har jag fel men verkar det inte som om just de rörelser som strider hårdast för kvinnors rättigheter och som hårdast kämpar mot religiösa föreställningar är allra tystast när det gäller oss invandrarkvinnor och våra fri- och rättigheter? Jag har i alla fall inte sett några feministiska initiativ i frågan.
   Som invandrarkvinna tänker jag: Gäller inte svenska lagar oss? Är vi en underklass av halvmänniskor? Är inte vår frihet värd att kämpa för? Är ni tysta för att ni är rädda eller för att ni inte bryr er? Alla de segrar folkrörelserna vunnit har byggt detta land. Ska vi av konflikträdsla, kasta bort dessa landvinningar som gjort Sverige till ett gott land att leva i, eller ska vi fortfarande kämpa för dem? Är inte Vivalla en del av detta land? Lever inte kvinnorna i Råslätt under svensk lag? Ska det etableras andra lagar i områden som polis, brandkår och ambulans inte vågar besöka? Och ska vi låta det ske?"

Vi är trots allt människor
- Lukas Berggren i Världen idag - "Aylan, en treårig kurdisk pojke från Kobane i Syrien, och hans familj försöker i desperation fly undan krigets helvete med hjälp av en bräcklig båt över Medelhavet. Deras mål är Kanada, där Aylans faster bor. Men Aylan, hans mamma Rehan och hans åttaårige storebror Galip kommer aldrig fram. De dör, precis som tusentals andra människor på flykt undan terroristerna, i vågorna på Medelhavet. Bara pappa Abdullah överlever. Aylans lilla kropp flyter i land på en badstrand i den turkiska turistorten Bodrum. Bilderna, när Aylan bärs undan av en turkisk räddningsarbetare, har kablats ut över världen.
   Bara i år har över 2 000 människor drunknat i Medelhavet. I förra veckan hittade österrikisk polis en lastbil med 71 döda flyktingar. Häromdagen hittade samma lands polis 24 unga, afghanska killar på flykt i en skåpbil. Enligt AFP valde polisen att likna bilen vid "en fängelsecell på hjul", där alla utgångar hade svetsats igen och där pojkarna hade "staplats som föremål på varandra".
   Desperationen är total. Vi befinner oss, just nu, i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. 60 miljoner människor är på flykt, enligt en FN-rapport från juni i år."

Hbt-certifiering rena guldgruvan för RFSL
- Göran Jacobson i Inblick - "I våras blev de fyra biblioteken i Sollentuna de första i Sverige att hbt-certifieras av RFSL. Initiativtagaren till detta är Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna samt före detta äldste i den lokala pingstförsamlingen där han fortfarande är medlem. Nu visar det sig att arbetet med att hbt-certifiera företag och organisationer runtom i Sverige har blivit en veritabel guldgruva för RFSL som årligen drar in mångmiljonbelopp på certifieringen.
   – Jag vill att Sollentuna ska bli känd som en välkomnande kommun som ser olikheter som en tillgång. Certifieringen av våra bibliotek ska ses i ljuset av detta, säger pingstvännen Magnus Ramstrand, kristdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna kommun med anledning av att de fyra biblioteken i kommunen i våras blev de första i landet att erhålla en hbt-certifiering.
   Prislappen för denna certifiering var 104 000 kronor plus moms. En summa som Sollentuna kommun betalade till RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.
   Det är alltså inte gratis att som organisation bli hbt-certifierad. Faktum är att RFSL årligen tjänar mångmiljonbelopp på denna verksamhet, som man i praktiken har monopol på."


Vitnesbyrdets formål!
 - Fra Jostein Nielsens blogg - "Jeg har skrevet det før, og jeg gjentar det gjerne: Jeg elsker å høre menneskers vitnesbyrd (troshistorie) og jeg deler gjerne min egen, både med troende, men ikke minst med dem som jeg mistenker for ikke å tro.". Les HER

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar