Dagens Nyheter

12 nov. 2012

Nyhetsflödet måndag den 12 november

Livet är på insidan
- Marcus Birro i Världen idag - "Vi har ägnat tusen år att bygga den här yttre världen och nu har den ett sådant konstant grepp om oss, och låter så högt att vårt inre liv är slaget på förhand.
Vi måste göra aktiva val för att komma i samklang med oss själva.
Vi måste göra vissa uppoffringar. Vi måste avstå njutning, lättja och flykt.
Vi måste stilla oss, inte en gång i veckan mellan 10 och 1030, utan flera gånger varje dag.
Eftertanke, ro, stillhet, sinnesro.
Annars dör vår inre röst. Annars stannar vårt inre liv av. Det verkliga livet, det som lever vidare, är livet som finns och sker inuti.
Livet är på insidan
."

Vart är USA på väg?
- Hemmets Vän - "Presidentval i USA. Hela världen har följt Barack Obamas och Mitt Romneys kamp för att vinna det amerikanska folkets förtroende. De har rest från stad till stad i ett aldrig tidigare skådat tempo. Som lämlar i ett lämmeltåg har medierna följt varje steg som tagits och varje ord som yttrats. Varför detta enorma intresse? Vilka är rötterna till USA:s styrka? Vart är USA egentligen på väg?"

Försoningen är i centrum
- Åsa Molin i Dagen - "Annika Östberg kom 2009 hem till Sverige efter 28 år i amerikanskt fängelse.
Annika blev förbluffad av att möta sådan värme. En stark kontrast till det liv hon var van vid, i ett fängelsesystem som utstuderat förminskat hennes mänsklighet och värde. Annikas egen skuld i de två mord som hennes pojkvän begick förminskar hon inte ett dammkorn, men vi som läser hennes biografi kan se att hon själv också har blivit utsatt för mycket ondska. Annikas bild av Gud är den dömande och straffande, men efter många år och samtal med präster förändras hennes bild. När jag verkligen accepterade att det fanns en kärleksfull och allvetande Gud, var jag tvungen att släppa taget och förlita mig på honom. …jag kunde inte längre hålla fast vid bitterheten och ilskan mot andra. Förlåtelsens gåva kommer med endast ett förbehåll – att jag också är beredd att förlåta.
"

1968’erne søger tilbage til kirken
- Kristeligt Dagblad - "De gjorde op med de åndelige værdier, kaldte religion for opium for folket og hånede kirken som institution.
Men i dag begynder 1968’erne i stigende grad at snige sig tilbage på kirkebænkene. Det siger fremtrædende historikere til Kristeligt Dagblad om generationen, der er født i årene omkring 1950
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar