Dagens Nyheter

25 nov. 2012

Nyhetsflödet söndag den 25 november

Vår skuld är redan betald av Någon
- Anna Sophia Bonde i Kyrkans tidning - "Enligt en schweizisk bank är Sverige nu det åttonde mest skuldsatta landet i världen. Framför allt beror detta på höga bolån men vi lånar också till resor, kläder och annan konsumtion.
Vi sparar inte längre som förr, ser inte fram emot att, så småningom, kunna få köpa något efterlängtat. Att somliga regeringar beter sig likadant kan möjligen bidra till att vi har så lätt att rättfärdiga ett i grunden osunt beteende.
Den här trenden kan förklara vår tids så svala intresse för synden. Tanken att jag, som vanlig, hygglig person, i någon större utsträckning skulle vara ”skyldig”, stå i skuld till Gud, verkar lika orimlig som påståendet att jag inte skulle kunna låna till precis det jag vill ha. Skulden skjuts på framtiden, den kan jag ta tag i senare. Och så lever vi på, stoltserar med lånta fjädrar som vore de våra egna.
Men det är som Tomas Tranströmer skriver: Mitt i livet händer det att döden kommer och tar mått på människan. Det besöket glöms och livet fortsätter. Men kostymen sys i det tysta. En dag, förr eller senare, kommer jag att behöva ta tag i den där skulden, både den monetära och den existentiella
."

Mediernas rapportering är starkt vinklad till Israels nackdel
- Ruben Agnarsson på Newsmill - "Kriget i Gaza i första hand är ett mediekrig. Och liksom i alla krig är sanningen det första offret. Varför beskriver inte svenska medier det grovt antisemitiska hat som ligger bakom alla de missiler som regnar ned över Israel?
I onsdags skadades 15-20 människor, varav fem allvarligt, av en explosion på en buss i centrala Tel Aviv. Bombattacken är ingen överraskning för den som följer palestinska medier. I söndags sände nämligen Hamas-kontrollerade Al Aqsa-tv inslag med flera hot om självmordsattacker vid israeliska busstationer och kaféer. Kanalen visade även bilder på missiler som avfyrades mot Israel, tillsammans med budskapet: ”Från det palestinska folket till sionisterna: Gå inte och lägg er, eftersom vi kan ta er i sömnen
"

Kyrkomötet underminerar Israel
- Lukas Berggren i Världen idag - "Med röstsiffrorna 132-53 och 49 nedlagda uttalade kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, i onsdags "att kyrkostyrelsen ska uppmana den svenska regeringen att verka för att Palestina upptas som fullvärdig medlem i FN". Frågan om en palestinsk stat kommer närmast upp till behandling i FN på torsdag nästa vecka, den 29 november.
Beslutet på kyrkomötet har fattats mitt i en brinnande konflikt. Och det fattades av en majoritet , främst bestående av ledamöter från nomineringsgruppen Socialdemokraterna och Centern, ÖKA, V i Svenska kyrkan, MP i Svenska kyrkan samt dessutom åtskilliga POSK-are och moderater.
Beslutet fattades även i full vetskap om att de folkrättsliga kriterierna för en palestinsk stat inte är uppfyllda. Vad som krävs för att en stat ska erkännas är att den har ett avgränsat territorium och en enda regering som kontrollerar detta territorium. Man får heller inte befinna sig i väpnad konflikt. Med två skilda styren – Fatah på Västbanken och terroristorganisationen Hamas i Gaza – uppfylls således inte kriteriet om en enda regering. Att det pågår en väpnad konflikt mellan Israel och Hamas har knappast undgått någon, inte heller kyrkomötet. Även under den nu bräckliga vapenvilan har raketer skjutits från Gaza mot Ashdod.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar