Dagens Nyheter

30 nov. 2012

Nyhetsflödet fredag den 30 november

Ja till yoga i skolan – nej till Gud
- Lars Johansson i Dagen - "I söndags markerade makthavare på Skolverket att det inte får förekomma religiösa inslag i skolavslutningar i kyrkor. Men hur går det ihop med bejakandet av yoga?
Skälet till Skolverkets utspel är att lagen förbjuder konfessionella inslag i skolan. Men några veckor tidigare hade Skolinspektionen ändå godkänt den typ av yoga som utövas på Östermalmsskolan i Stockholm. Där har barn, från förskola upp till årskurs 3, bland annat upprepat stavelsen ”aum”. Detta ord är själva huvudmantrat i hinduismen, en bokstavskombination som antas uttrycka den gudomliga grund- energin i kosmos, där varje enskild bokstav dessutom förknippas med olika gudar inom hinduismen. Upprepning av ordet anses ha en frälsande betydelse. Hur lyckas skolinspektionen godkänna att barn i den lagstadgat icke-konfessionella skolan ska säga ”aum”? Hur kan inspektionen dessutom hävda att både ateister och kristna utan betänkligheter kan syssla med yoga och upprepa stavelsen?
"

Kära Ärkebiskopen och hela den Svenska Kyrkan!
- Tommy Dahlman i Världen idag - "Kära Ärkebiskopen och hela den Svenska Kyrkan! Jag hade önskat inför debatten om skolavslutningar i kyrkan att Ärkebiskopen kunde resa på sig och göra en robust markering i kraft av sitt ämbete. Som att slå näven i borden till exempel, visa lite attityd och gestalta Jesus som han agerade, när han drev ut månglarna från templet. Vi behöver visa hopplösa politiska beslut, skolverkets röriga regler och sekulärhumanisternas religionsfobi att måttet är rågat."

Lag men inget evangelium
- Kyrkans Tidning - "Det är likadant varje år. Frågan om skolan kan samlas i kyrkan, oavsett om det är på våren eller nu till advent, väcker heta känslor...
...Men blir det kyrkan som kulturkuliss som traderas vidare istället för det kristna budskapet? Här behöver Svenska kyrkan laddas med större självförtroende och stå med rak rygg.  Man kan inte huka sig in i framtiden.
"

 Gatefotball reduserer rusmisbruket
- Norske Dagen - "Frelsesarmeens gatefotball gir mindre bruk av rus og bedre livskvalitet. Det viser rapporten «Mer enn bare fotball».
Rapporten er utarbeidet av psykolog Lena Sayed på oppdrag fra Frelsesarmeens rusomsorg. Hun har intervjuet spillere, trenere og lagledere i flere av byene der Frelsesarmeen har gatefotballag. Fotballen er til for hjemløse, rusavhengige og andre marginaliserte grupper.
Det viser seg at majoriteten av de intervjuede spillerne opplever store positive sosiale, fysiske og psykiske endringer som et resultat av deltakelsen
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar