Dagens Nyheter

5 nov. 2012

Nyhetsflödet måndag den 5 november

 Kyrkan behöver inte lägga sig helt platt
- Karl-Erik Tysk i Svenska Dagbladet - "Allhelgonahelgen är en kristen högtid. På Alla Helgons dag tänker vi på alla kända och okända helgon. Dagen efter, Alla Själars dag, ägnar vi minnet av alla avlidna och hoppet om ett evigt liv för alla. Att innehållet i denna helg sedan har förskjutits mer och mer åt minnet av de döda är en annan sak.
Jag tycker kyrkan har gjort väldigt mycket för att anpassa sig till den folkliga fromhet som växt fram i anknytning till Allhelgonatiden. Men kyrkan har ingen anledning att lägga sig helt platt. Hon har något väsentligt att säga i dödens närhet, i sorgens stund – något som ingen annan säger. Det är underligt om inte kyrkan skulle få göra det, när så många samlas till minnesgudstjänster denna helg
."

Manifestation för förföljda kristna i samband med Världsbönedagen
- SEA:s hemsida - "Enligt många bedömare är kristna idag den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Helgens självmordsattack mot en fullsatt kyrka i Nigeria då sju människor dödades och 100 gudstjänstbesökare lär ha skadats, är bara en i raden av exempel.
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), som representerar drygt 100 000 kristna i Sverige inför den manifestation som SEA anordnar tillsammans med Open Doors (www.open-doors.se), Ljus i Öster (www.ljusioster.se), S:ta Klara kyrka (www.klarakyrka.se), Set My People Free(freedom2worship.org) och en rad eldsjälar i Stockholm den 7 november.
"

Sista kristna människan dödad i syriska Homs 
- Dagen - "Källor på plats rapporterar att den 84-årige mannen, som tillhörde den grekisk-ortodoxa kyrkan, hade vägrat att lämna sin våning för att fly med andra kristna.
84-åringen ska enligt uppgifterna ha dödats under tisdagen. Det är oklart om mannen föll offer för den syriska armén eller rebellerna, skriver Signum.se
."

Upp till kamp för världens kristna
- Bitte Assarmo i Världen idag - "I dag läser jag att den sista kvarvarande kristna människan i den syriska staden Homs har dödats. Den 84-mannen vägrade fly med de andra kristna, och i stället dödades han – antingen av rebeller eller av regeringsstyrkor. Och jag kan bara konstatera att den arabiska vintern blir allt kallare för regionens kristna.
Det kommer varje dag rapporter om hur kristna förföljs i världen men det är rapporter som till stor del ignoreras av svenska medier – alternativt får en kort notis längst ner på sidan tolv i tidningen. Det är mycket märkligt att vi, som har en 1 000-årig tradition av kristen tro och kristna värderingar, inte lägger större vikt vid människovärdet än så. Vi månar om allt och alla, men våra kristna bröder och systrar är som luft för oss. Som om den religions­frihet vi erbjuder människor av annan tro och livsåskådning än vår egen är universell, och som om kristna – bara för att de är trygga i Sverige – inte skulle vara utsatta i någon annan del av världen heller.
Värst är att representanter för Svenska kyrkan är så ogina mot sina kristna bröder och systrar. Jag minns bara alltför väl när tidigare ärkebiskopen KG Hammar satt i tv och hånlog när han utfrågades om kristofobi. Vad var det för ett konstigt ord, tycktes den forne kyrko­ledaren mena; kristna kan väl inte bli förföljda? Islamo­fobi var däremot något han förstod sig på – och fördömde
." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar