Dagens Nyheter

26 nov. 2012

Nyhetsflödet måndag den 26 november

Hunger tvingar dubbelt så många till Frälsis
- Nyheter P4 Jämtland - "Dubbelt så många söker hjälp hos Frälsningsarmén i Östersund den här hösten jämfört med förra hösten. Det är mat på bordet och kläder de flesta behöver.
– Jag får handla kläder billigt och får komma hit och äta julbord, som är lite dyrt på en restaurang, som man uppskattar och matkuponger har man fått, säger en av de som åt lunch i veckan hos Frälsningsarmén.
En man jag träffar vid lunchserveringen berättar att han har eget boende och socialbidrag men att de 1600 kronorna han får inte räcker.
– Det betyder mycket att få komma hit, det är varmt när det är kallt ute det är skönt att sitta inne en stund, man får komma hit och käka och få sig en lunchkupong och äta ett par gånger i veckan, säger han.
"

Gud får inte vara med när skolan samlas i Guds hus
- Dagens Nyheter - "Skolverket har slagit fast att det är möjligt att ha skolavslutning i kyrkan och att en präst kan medverka. Kravet är att det inte får förekomma konfessionella inslag. Men är det då möjligt att över huvud taget ha en samling i kyrkan i advent som ju i sig är en religiös högtid?
Vi menar att det är möjligt. En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse. Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa budskap.
Det kan förstås uppfattas som motsägelsefullt – en religiös högtid utan religiösa inslag. Men med dagens lagstiftning så är det den enda lösningen för att kunna förena skolors vilja att samlas i kyrkan med lagstiftningens krav.
"

Skolan får vara skola men kyrkan får inte vara kyrka
- Marie Willermarks blogg - "Jag kan inte låta bli att kort kommentera skolverkets försök att få ordning på den årliga debatten om elever klarar av religiösa inslag i en kyrka eller ej...
...Vad är det här för underkännande av människors förmåga att ta ansvar för sina egna liv? Skolan ska ju naturligtvis undervisa teoretiskt och ge eleverna möjlighet att känna på hur samhället är. Men, man må väl tro att både barn och föräldrar har förnuft och kurage nog att rata ideologier och erfarenheter som man inte tycker om!
Besöker man kyrkan så måste ju den få vara det som den är. Vilka intryck och idéer man tar med sig därifrån är ju upp till var och en.
När skolan är icke-konfessionell innebär det ofta i praktiken att den är ateistisk – och det måste troende elever, och deras familjer, lära sig att hantera
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar