Dagens Nyheter

27 nov. 2012

Nyhetsflödet tisdag den 27 november

Motverka smygande antisemitism
- Ruth Nordström i Världen idag - "Den senaste tidens eskalerade raketbeskjutningar av södra Israel är mycket allvarligt, inte minst ur en folkrättslig synvinkel. Nära en miljon israeler lever ständigt inom radien för raketanfallen från Gaza och terrorangreppen har nått så långt som Tel Aviv och Jerusalem. Inga löften om vapenvila eller tillfälliga utfästelser kan förringa de kraftiga brott mot internationell rätt, krigsrätt och mänskliga rättigheter, som Hamas har gjort sig skyldiga till. Terroristerna bryter grovt mot folkrätten gång på gång och har som tydlig politisk målsättning att utplåna Israel och det judiska folket. En av grundreglerna enligt krigets lagar är att civilbefolkningen inte får utgöra militära mål. Från Gaza har hela tiden israeliska, civila mål beskjutits."

Är Bibeln Guds Ord eller människors tankar?
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Jag är medveten om att det finns orsak att korrigera mina åsikter och nyansera mina ordval. Därför är jag själv utsatt för kritisk granskning. Det tillhör det mogna samtalet.Samtidigt är det en omfattande och internationellt gemensam bedömning av teologer och kyrkohistoriker på hög nivå, att västerländsk bibelkritisk teologi är en tydlig orsak till att kristendomen försvagas. Det måste förhindras."

Påbud från Skolverket 
- Annika Borg i Kristen Opinion - "På söndagen gjorde Skolverket ett utspel på DN-debatt (läs HÄR). Sammanfattningsvis menar man så här: prästen får inte be och inte tala om Gud i kyrkorummet (om man får sjunga psalmer med högtidens innehåll och om man även behöver täcka över kristna symboler framgår dock inte), inte ge välsignelse. Men fira advent ska man...
...Känner Skolverket till varför man firar advent? Eller är deras utspel ett tecken på den låga kunskapsnivå om religion som präglar det svenska samhället? Tror man att advent och jul handlar om skyltsöndag, julmarknader och shopping?
...För kyrkan - och för de flesta människor - är advents och julens budskap glasklart: det handlar om Jesus Kristus.
"

 Rektor i knipa - Dag Sandahls blogg - "Skolavslutningar och adventsgudstjänster är populära företeelser. Kyrkorum slår oftast gymnastiksalar rent estetiskt, t ex. Och präster är lika oftast av jovialisk typ och berättar gärna om ditt och datt. Någon rent religiös omvändelse - conversion - tror jag knappast blivit resultatet av skolgudstjänsterna, men vem vet?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar