Dagens Nyheter

28 nov. 2012

Nyhetsflödet onsdag den 28 november

Muslimer och företrädare
- Nasrin Sjögren - "I Sverige uppskattas det leva omkring 500 000 muslimer. Då staten inte registrerar religiös tillhörighet, görs den uppskattningen på sådant som ursprungsland. Det gör att så vitt skilda personer som ateist-humanisten Dilsa Demirbag-Sten, feministiska muslimen Bahareh Andersson och jag själv, kristen konvertit och ex-muslim, alla räknas in i den gruppen. Det är sålunda fråga om en brokig skara, där ingen vet hur många som ens själva identifierar sig som muslimer. Vilka är det då som agerar representanter och talesmän för alla dessa hundratusentals individer?
Besvärande ofta rör det sig om strikta muslimer som i flera fall bland annat visat sig ha kopplingar till internationell jihadterrorism, bjudit in föreläsare som spridit grov antisemitism och homohat, rekommenderat kvinnor att finna sig i misshandel och sexuella övergrepp inom äktenskapet samt förespråkat ett shariastyrt statsskick fjärran från jämställdhet och demokrati. Den hårt åtgångne kristne predikanten Åke Green framstår som rena RFSL-lobbyisten i jämförelse.
"

”Kritiken mot Tonio Borg röjer intolerans”  
- Jacob Rudolfsson skriver på SvD Brännpunkt - "Även om lagstiftning kring äktenskap och abort inom EU regleras på nationell nivå, står argument om att Borg får ha sina moraliska övertygelser i det privata, i märklig kontrast till varför han bör styras av svenska politikers privata moraliska övertygelser. Knappast ett uttryck för ett Sverige som säger sig gilla olika och omfamna mångfald och pluralism."

Psalmer på skolavslutningar?
- Dagens Nyheter - Skolverkets bestämmelser om skolavslutningar i kyrkan fick många kommentarer i Dagens Nyheter: "Två som på måndagen ifrågasatte debattskribenternas slutsatser är ministrarna Göran Hägglund och Jan Björklund.
– Det finns ingen anledning att skydda våra barn från våra traditioner och vårt kulturarv, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.
– Det måste vara okej att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning. Skolverket silar mygg och sväljer kameler, dagens elever har sannerligen värre problem än att sjunga ”O helga natt” en gång om året. Om nu verket tolkar skollagen så strikt tycker jag att man ska överväga en lagändring och göra undantag just för stora traditionella högtider.
Han stöds av utbildningsminister Jan Björklund (FP).
– Man ska absolut få sjunga psalmer på avslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid som är en viktig del av vårt kulturarv. Om den här tramsiga debatten fortsätter år efter år är jag beredd att se över skollagen
."

Nå må rakettene fra Gaza opphøre
- Norge idag - "En våpenhvile er nå på plass. Men vi gråter ennå for Gazas barn, for deres mødre og deres bestemødre. Og vi gråter for Israels barn, for deres mødre og deres fedre. Vi gråter for alle de unge soldatene som enda en gang har måtte kjempe en krig for sitt land. Unge som skulle gått på skole, som skulle vært studenter. Unge som skulle sett lyst på fremtiden og bygget sin nasjon, må sloss for frihet og fred. For livet, faktisk.
Vi lider med dem, men vi plasserer ansvaret for elendigheten, for volden og for krigen der den hører hjemme: Hos Hamas og hos radikale islamister i Gaza som har skutt mer enn 12000 raketter mot Israel etter at Israel evakuerte den lille landstripen for jøder, og gjorde Gaza «jøderent». Nå må dette ta slutt
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar