Dagens Nyheter

11 nov. 2012

Nyhetsflödet söndag den 11 november

Föräldrar har en skyldighet att föra värderingar vidare
- Anna Sophia Bonde i Kyrkans Tidning - "Som om det inte var deras skyldighet och privilegium att föra vidare sina värderingar till barnen. Jag har ännu aldrig hört någon mamma säga: jag tänker inte lära min pojke att borsta tänderna. Det får han välja själv när han blir stor. Eller: jag tänker inte läsa böcker med mina barn, det får de välja själva när de blir myndiga.
Men när det gäller existentiella frågor är vi oerhört försiktiga och vill inte påverka. Med påföljd att någon annan garanterat kommer att träda in i det vakuum som därmed uppstår.
"

Kristna håller på att utplånas
- Johan Pehrson och Fredrik Malm i Hemmets Vän - "De kallas för världens mest förföljda grupp. I många delar av världen förföljs, diskrimineras och mördas kristna enbart på grund av deras tro. Var femte minut mördas en kristen någonstans i världen. Det är över 100 000 på ett år. Den kristna hjälporganisationen Open Doors uppskattar att runt 100 miljoner kristna förföljs världen över.
Att folk som bekänner sig till den kristna tron förtrycks och förföljs på många håll i världen är dessvärre inget nytt fenomen. I Turkiet drogs hela den kristna civilisationen sedan tusentals år upp med rötterna i folkmordet 1915. Offren utgjordes främst av armenier, men även syrianer, assyrier och kaldéer drabbades i hundratusental. Det osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.
"

Stefan Attefall: Skyldighet att stå upp för förföljda kristna
- Svenska Evangeliska Alliansen - "Det vi gör här och på många andra platser visar att de inte är ensamma, och det är vår skyldighet som medmänniskor och som kristna.
Det sa samfundsminister Stefan Attefall i samband med ljusmanifestationen för förföljda kristna onsdagen 7 november i S:ta Clara kyrka.
Omkring 200 miljoner kristna runt om i världen löper risk för förföljelse. I anslutning till Världsbönedagen för den förföljda kyrkan, som uppmärksammas varje år i början av november, arrangerade Svenska Evangeliska Alliansen och en rad olika organisationer därför en manifestation i Stockholm.
"

Frågor som inte vetenskap kan besvara
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Men judisk-kristen gudstro har ett annat gudsbegrepp, där Gud inte är ett föremål bland andra i världen. Nej, Gud finns före världen och står utanför världen; han är dess skapare. Han är en transcendent verklighet. Världen kan bära spår av honom, men han kan inte fångas in av oss i laboratorier och provrör och undersökas såsom vi undersöker proteiner eller protoner.
Vi ska förstås ta med den naturvetenskapliga kunskapen om den här världen när vi tar ställning till frågan om det finns något mer än den här världen. Men det ställningstagandet är inte ett naturvetenskapligt ställningstagande.
Naturvetenskapen är enormt viktig – inom sitt arbetsområde. Dess fenomenala framgång frestar oss att sätta vår tillit till den också i andra frågor. Men frågor om livets mening, människans värde, moraliska frågor, liksom frågan om Guds existens, kan inte ges ett natur­vetenskapligt svar. De måste besvaras på andra sätt.
"




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar