Dagens Nyheter

18 nov. 2012

Nyhetsflödet söndag den 18 november

Media med dubbla måttstockar efter politikeruttalanden
- Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "Mot bakgrund av kritiken mot SD-ledamöternas rasistiska och sexistiska uttalanden, är det uppseendeväckande att glåporden från svenska politiker mot den föreslagne EU-kommissionären Tonio Borg, knappast har kritiserats. Jacob Rudolfsson analyserar veckans heta mediedebatt.
Den senaste veckan har mediedebatten präglats av Expressens avslöjanden kring rasistiska och sexistiska uttalanden från SD-politiker. Kritiken har inte väntat på sig. Och det med rätta.
Rasism och sexism – att förminska och objektifiera en människa på grund av hans eller hennes etnicitet eller kön – måste bemötas. Men att ge igen med samma mynt – att förminska och objektifiera de personer som uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt – skapar däremot inget öppet och tolerant samtalsklimat utan skapar bara splittring mellan människor.
Samtidigt är det värt att notera att dagarna innan avslöjandet pågick en annan het mediedebatt, även då med ett ovärdigt språkbruk från folkvalda. Denna gång tycktes dock glåporden vara okej för de flesta. Politikerna fick dessutom eldunderstöd från etablerade ledarsidor.
Innan maltesen Tonio Borg, nominerad som ny EU-kommissionär med ansvar för miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet, frågades ut i Europaparlamentet, beskrevs han som ”mumie”, ”dinosaurie” och ”homofob” – av svenska politiker.
"

Israel har rätt att försvara sig
- Svenska Dagbladet - "Så är det dags igen. Israel svarar med precisionsinsatser mot raketer från Gaza. Det kan Israel göra i kraft av varje lands rätt att försvara sig mot angrepp. Raketregnet har tilltagit de senaste åren och hittills i år uppgår antalet till 1074 missiler.
Israels syfte med angreppen är att raketbeskjutningen ska upphöra och bevara status quo. Hamas – och andra islamistiska gruppers – syfte med raketbeskjutningen in över gränsen är att Israel ska upphöra.
"

Jordaniens kristna flyr sitt land
- Dagen - "Brist på arbete, ett hårdare religiöst klimat, och en ständig oro om att fred ska bytas mot våld.Dagen har besökt Jordanien, där de unga kristna drömmer om att börja ett nytt liv utomlands, och där kyrkan tagit strid för att få dem att stanna."

Barn har rätt till religion
- Kyrkans Tidning - "Barn i fokus. Ett samhälle där barnen inte står i centrum saknar framtid. Det blir budskapet från ärkebiskop Anders Wejryds möte. Med mötet ska kyrkan också ta plats i det offentliga samtalet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar