Dagens Nyheter

29 nov. 2012

Nyhetsflödet torsdag den 29 november

Traditionellt trams
- Lukas Berggren i Världen idag - "I ett inlägg på DN Debatt i söndags försöker Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket, och Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på samma myndighet, bringa klarhet i vilket lagutrymme som finns för att fira skolavslutning i kyrkan. Debatten om skolornas firande av våra traditionella högtider börjar snart bli lika traditionsbunden som traditionerna själva.
Bakgrunden till debatten är förstås den nya skollagen, som ännu striktare markerar att all utbildning ska vara icke-konfessionell. Skolverkets bägge debattörer menar att skolavslutningar mycket väl kan firas i kyrkan, så länge Gud lämnas kvar i vapenhuset, eller kanske snarare på kyrkbacken.
Skolverket betraktar tydligen kyrkan som en attraktiv lokal. Och kyrkan skänker förstås bättre julstämning än valfri kommunal gympasal. Men kyrkans huvudperson göre sig alltså icke besvär. Att porta Gud från kyrkan är inte ett alternativ för ärkebiskop Anders Wejryd. "Man kan annars fundera på om det är så stor idé att man alls kommer till kyrkan. Är man rädd för att påverkas är det bäst att inte gå dit alls", säger han i en intervju med DN. Ett uttalande som andas självrespekt
."

Björklund redo ändra skollagen
- Världen idag - "Psalmer och julevangeliet vid avslutning ska tillåtas
En intensiv debatt har följt Skolverkets utspel om krav på religionsfri skolavslutning i kyrkan. Nu menar utbildningsminister Jan Björklund (FP) att en lagändring kan behövas.
- Jag tycker att Skolverkets tolkning av skollagen är alldeles för nervös och sätter för strikta gränser
."

”Det finns inget advent utan kristet innehåll”
- Martin Modéus DN Debatt - "I debattartikeln förs dock en ny faktor in i sammanhanget, nämligen att Skolverket nu betonar att också adventssamlingar i kyrkan måste vara sekulära. Att artikelförfattarna inser orimligheten i detta framgår tydligt, men man framhärdar ändå i att man tror att det är möjligt med adventssamlingar i kyrkan utan religiösa inslag. Men varför ska man tala om advent om man inte får tala om vad advent handlar om? Vad ska en sådan samling egentligen innehålla? Det finns inget ”innehåll” i advent utanför det kristna."

Frälsis har svårt att hjälpa alla
- Nyheter P4 Sörmland - "Frälsningsarmén i Eskilstuna har sedan en tid tillbaka inte möjlighet att hjälpa de som behöver, på grund av bristande ekonomi. Samtidigt skickar kommunens socialtjänst behövande till Frälsningsarmén.
Och även på nationell nivå märks den ökade tillströmningen. Marie Willermark är Frälsningsarméns ledare i Sverige.
– Det har varit en ökning de senaste åren och den avmattar inte. När skattepengen inte räcker till får folk ge frivilligt. Där är förmågan att ge olika, och det är väl rimligt att de som har mycket pengar ger mer också, kan man ju hoppas, säger Marie Willermark.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar