Dagens Nyheter

21 nov. 2012

Nyhetsflödet onsdag den 21 november

Israel är inte bara en ockupationsmakt
- Salam Karam i Svenska Dagbladet  -"Men så ofta när det gäller Israel-Palestina konflikten, väljer kritiker att se Israel enbart som en ockupationsmakt och inte som ett ”vanligt land”. Jag tänker både på journalister och på mina vänner som liksom mig tillbringat många år att studera och leva i Israel och Palestina. Ett populärt citat som har börjat cirkulera på Facebook i samband med Israels bombningar av Gaza är av den berömde amerikanske aktivisten, Noam Chomsky, som i princip tar ifrån Israel rätten till självförsvar. Vad Chomsky menar är att eftersom Israel är en ockupationsmakt, så kan den inte rättfärdiga sina attacker i de ockuperade områdena som självförsvar."

Vi glider närmare och närmare en katastrof, möjligen den största någonsin
- Ulf Nilsson i Expressen - "Ni som är unga, men eventuellt läser det här, minns inte. Vi som är äldre vet att Holocaust var ett av nutidshistoriens lågvattensmärken... Sedan har det fortsatt. På lägre nivå, men fortsatt. Flera krig har brunnit ut. Israel har gått segrande ur samtliga, men varje gång har världen blivit påmind om att judehatet lever och frodas i arabvärlden.
Dessutom - och glöm det inte! - har den teknologiska utvecklingen förvisso inte stannat av. De senaste dagarna har Israels luftvärn (om det är ordet) skjutit ner 245 raketer. Men 500 gick fram. Och raserade hus och dödade män, kvinnor och barn. Inte överväldigande många, men givetvis för många.
"

Tiotusen i marsch mot irländsk abortlag
- Världen idag - "Tusentals demonstranter uppbackade av pro choice-grupper marscherade på Dublins gator under lördagen för att kräva en ändring av den irländska abortlagen efter att en hinduisk kvinna dog som en följd av att hon nekats abort, rapporterar Christian Post.
Omkring 10 000 personer samlades i Dublin. Liknande marscher hölls i de irländska städerna Galway, Kilkenny och Carlow samt i London.
"

Mer reflektioner om profeten Jona
- Stefan Swärds blogg - "Den liberala teologin har kännetecknats av alltmer ifrågasättande av Bibelns historiska bakgrund. Det tycks vara en stegvis process, det börjar med vissa ifrågasättanden som t.ex. kan innefatta Jona och Noa som historiska personer, fortsätter man processen med att ”avhistorifiera” Bibeln är det Adam och Evas historicitet som ifrågasätts, och då börjar man röra vid grundläggande trosläror. Hur har synden kommit in i världen? Ett nästa steg är att ifrågasätta berättelserna om Jesu under, och då är man inne på ett spår att ifrågasätta sanningen och anspråken om Jesus. Det yttersta steget är att ifrågasätta historiciteten med Jesu uppståndelse."

1 kommentar:

  1. Om terrorister på Åland hade skjutit raketer mot Stockholm skulle knappast Sverige bomba Mariehamn. Sverige skulle kräva att Finland skulle se till att terrorn upphörde, gripa de skyldiga och ställa dessa inför finsk domstol.
    Vi borde kräva en analog process i mellanöstern.
    Terror kan aldrig motivera upptrappad terror.

    SvaraRadera