Dagens Nyheter

7 dec. 2012

Nyhetsflödet fredag den 7 december

Mer Adventsuppror!
- Marcus Birro i Världen idag - "Man kan mäta hur mycket ett land bryr sig om Gud.
Man frågar folk hur viktiga de tycker Gud är i deras liv och de svarar. Enligt sådana undersökningar är Gud oviktig för svenskarna. I själva verket är Sverige enligt dessa tariffer ett av världens mest sekulariserade länder. Ändå är det fascinerande med vilken iver vi så gärna vill slippa Gud. Skolverket tappar alla koncept och förbjuder präster att säga Gud välsigne er till skolungdomarna och barnen i samband med advent och jul…
Händer det verkligen? Är det jag eller Skolverket som är på behandling?
. Stilla undran. Om nu vi bryr oss så lite om Gud varför väcker han sådana starka känslor? Det är samma sak med Gudshatande grupper som ändå är beredda att ta alla strider som finns för att få gifta sig i kyrkan. Fast de egentligen inte vill. Vad handlar det om? En barnslig bekräftelse från en Gud de inte tror på och människor de föraktar i hemlighet.
Om vi nu inte bryr oss om Gud i Sverige, varför är det då viktigt att ingen präst säger tre ord till våra barn, tre ord som bär allt det ljus och all den värme som den tvåtusenåriga traditionen av Jesus och Gud burit med in i vår civilisation. Vi tar de orden igen: Gud välsigne er. Dessa tre ord vägrar Skolverket prästerna att säga. Det är så bisarrt att man inte tror det är sant.
"

Nej, rektorn, kyrkan är inte ”bokningsbar” 
- vlt .se - ”Tack för att du bokat kyrkan åt oss. Utifrån den debatt som varit i mass­media om skolavslutningar så lånar vi helst kyrkan utan medverkan av präst”.
Så skrev en biträdande rektor i veckan i ett mejl till vår församlingsexpedition.
”Tack för att du bokat kyrkan åt oss”! Min första tanke var: Vadå, Bokat kyrkan? Kyrkan kan väl lika lite som skolan ”bokas”? Är det inte så att skolan prövar vad som är välkommet i skolan? Församlingen prövar också vad som är välkommet i kyrkan och hittills har vi av tradition upplåtit kyrkan för skolavslutningar. Ställt upp med städning, präst, levande ljus, organist och orgel, vaktmästare och ljudanläggning
."

 Advent, en bekymmersam tid
- Turaidas Roze på Blod och Eld -"Nu i helgen träffade jag ett par föräldrar med barn på låg- och mellanstadiet och naturligtvis kom skolverkets ställningstagande angående adventsfirande o s v på tal. På den här orten är inte adventsfirande i kyrkan någon tradition, däremot har man, delvis av praktiska skäl, alltid förlagt terminsavslutningen till kyrkan. Nu har rektor bestämt att det inte får förekomma några adventsljusstakar i klassrummen, eventuella adventskalendrar får inte ha något religiöst innehåll. Julsångerna i klasserna ersätts av tomtesånger, och terminsavslutningen får köras i tre omgångar i gymnastiksalen eftersom det finns begränsningar i hur många som får vistas där samtidigt. Luciatåget får i alla fall finnas kvar i år, men man skall inför nästa läsår diskutera innehållet i programmet och eventuellt ersätta lucia med ett pepparkaksgubbetåg."

 Åpne armer varmer
- Perleportalen - "Da gradestokken krøp under -15 grader i hovedstaden natt til tirsdag og Frelsesarmeens rusomsorg tok kontakt var det ikke tvil hos korpslederen.
Sprengt kapasitet
Siden natt til mandag har Frelsesarmeens rusomsorg i samarbeid med Oslo kommune tilbudt hjemløse et sted å sove innendørs. Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmiddelavhengige, tok i mot 73 personer første natt, men da var det helt fullt. Ytterligere 15 personer måtte derfor sove på legevakten grunnet plassmangel. Det måtte gjøres noe. Og løsningen ble Frelsesarmeens menighet i nærheten av St. Olavs plass. Ann Pender, leder for Templet korps, er takknemlig for at de kan stille sine lokaler til disposisjon.
– Frelsesarmeens rusomsorg og Fyrlyset gjør en flott jobb i forbindelse med overnattingene. Og at vi kan bidra med noe i denne situasjonen er vi veldig glade for.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar