Dagens Nyheter

2 dec. 2012

Nyhetsflödet söndag den 2 december

Fira gärna i kyrkan
- Expressen - "På Domsöndagen, söndagen före första advent, uppenbarade sig reformatorn Anna Ekström från skolverket. Generaldirektören spikade upp sina teser på DN-debatt, såsom generaldirektör brukar göra.
Hon förkunnade att gud har ingen plats i kyrkan så länge det vistas skolelever där under ordinarie undervisningstid. Det ålägger vidare rektorer att i samband högtidliga avslutningar i kyrkan i förväg kontrollera programmet. Präster får medverka i kyrkan. Men det får absolut inte förekomma någon bön, välsignelse, trosbekännelse eller predikan, fastslog reformatorn Ekström varvid hon sedan återgick till att helga vilodagen."


Dubbelmoral av Skolverket – det är Jesus julen handlar om
- Sanna Lundell i Aftonbladet - "Trots att jultomten har kommit att få en mycket framträdande roll, i synnerhet hos våra små, så vet vi att julen är ett kristet påfund.
Det fattar till och med min treåring som gärna vill höra berättelser om Jesus födelse just så här i juletider, trots att vi är relativt avkristnade i min familj. Så det blir till att damma av ­barnens bibel och läsa om skattskrivningen, de tre vise männen, krubban och Jesusbarnet. En ­fascinerande historia som inte lär göra min treåring super­kristen som genom ett trollslag.
Skolverket önskar att den här berättelsen inte fanns. I alla fall inte i skolsammanhang. Skolan skall vara fri från religiös påverkan, det har den nya skollagen fastställt."


Vi kräver en ändrad skollag!
-  Lukas Berggren i Världen idag - "Nyligen öppnade skolminister Jan Björklund (FP) upp för att göra en ändring i skollagen, så att elever på landets skolor ska kunna ha avslutningar i kyrkan. Och utan att porta Gud eller lägga munkavle på prästen. ”Man ska absolut få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid”, sa Jan Björklund till TT nyligen. Ministern menade att det var möjligt inom ramen för nuvarande skollag, men Skolverket gör en annan tolkning. Gärna kyrka, men inget kristet innehåll är myndighetens kärva budskap."

Pres fra socialrådgivere: Er den fri abort altid fri?
- Kristeligt Dagblad - "Flere unge socialt udsatte kvinder samt advokater mener, socialrådgiverne presser til abort. Flere peger på, at der bør være mere fokus på prævention og muligheden for bortadoption.
21-årige Simone Jørgensen er mor til en datter på to og fik for nylig en abort, som hun følte, Randers Kommune pressede hende til
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar