Dagens Nyheter

22 dec. 2012

Nyhetsflödet lördag den 22 december

Den präktiga tomte-teologin
- Berit Simonsson i Världen idag - "Tomten ger bara sina gåvor till de snälla, Jesus ger sig själv som gåva till syndare. Vilken skillnad! Och det är förstås det senare som julen handlar om.
"...och är du snäller så kan du få, men är du stygger så får du gå!"
I sockerbagarens skyltfönster, i den välkända julvisan, finns mycket som lockar... julgrans­saker, hästar, grisar och pepparkakor....
Ja, julen utlovar mycket som är både härligt och gott!
Och vi vet nog att vi alla behöver få del av ljuset, värmen, glädjen, förväntan och avbrotten från vardagens vanliga. Vi längtar efter det, och drömmer kanske om att just denna julen ska bli bättre och  annorlunda än andra jular.
Men... vem är det som får ta del av julens goda, enligt visan? Jo, allt julens goda är bara till för den som är snäller... är du stygger så får du gå...
Ajdå, det är riktigt präktig "tomte-teologi!"
Den tror du väl inte på?
"


En saga och en lärdom...- Kyrkliga ting - "I Seglora Smedjas nya satsning – den dagligen uppdaterade hemsidan – tog det blott två dagar innan ordet "nazist" dök upp i en rubrik kopplad till en präst de inte gillar. Det tog ytterligare ungefär en vecka innan Breiviks namn dök upp i en braskande rubrik relaterad till samma präst. Senaste veckan berättade en fet rubrik att Heinrich Himmler – den vidrigaste av alla nazister och chef för SS – var en "religiös sökare". Avsikten med den associationen kan ju var och en fundera över. De sämsta sidorna av kvällstidningsjournalistiken har i Seglora Smedjas tappning gjorts till norm för Svenska kyrkans samtal med sig själv. Det handlar om både form och metoder."


Fler söker hjälp hos frivilliga organisationer - Nyheter SR Västerbotten - "Ekonomiska bekymmer gör att allt fler söker stöd och hjälp hos kyrkliga och frivilliga organisationer. Det beror inte bara på julen utan trycket har ökat under hela året, säger Iris Holmlund som jobbar på Frälsningsarmén i Skellefteå.
-- Jag tror att det beror på att man blir utförsäkrad och då har man ingenting så blir det glapp innan försörjningsstödet, säger Iris Holmlund.
Dom som kommer till Frälsningsarmén i Skellefteå är allt från 20-åringar till pensionärer. Det dom har gemensamt är att många är utförsäkrade och lever på försörjningsstöd och runt jul är det många som gärna vill ha en extra slant eller en matkasse
."


Det tar tid
- Jostein Nielsens blogg - "Det er ingen snarvei til modenhet. Mens jeg bekymrer meg over hvor seint jeg vokser, er Gud opptatt av hvor sterk jeg vokser. De som kjenner meg, vet at jeg liker å snekre. Jeg er fornøyd når jeg får tak i trevirke som har vokst seint. Det er solid, har tyngde og tåler belastning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar