Dagens Nyheter

15 dec. 2012

Nyhetsflödet lördag den 15 december

Traditioner skapar trygghet
- Hemmets Vän - "Förmodligen ville klassens lärare väl, men ibland blir det ändå helt fel. Eftersom de flesta pepparkakor är bruna precis som pepparkaksgubbarna som kommer från Pepparkakeland så anade kanske läraren att hela ”pepparkakskittet” var rasistiskt. Nu finns det som bekant vita pepparkakor också, men det hade nog inte blivit bättre om gubbarna varit vita män i sina bästa år.
Det skrämmande är att det folk som en gång kallades ärans och hjältarnas nu hukar i buskarna av rädsla för att någon skall känna sig kränkt eller att man själv skall kallas rasist. Till slut blir emellertid absurditeterna så många att hela samhällsklimatet upplevs som sjukt.
"

"Anden i glaset är livsfarligt"
- Inblick - "Ehwa Fransson har en mycket obehaglig erfarenhet av anden i glaset och menar att det är så allvarligt att SVT genast bör byta ut årets julkalender där ett barn leker med anden i glaset. – Anden i glaset är verkligen inget att leka med. Det är inkörsporten till någonting alldeles gräsligt, säger hon."

”Bra med avslutningar i kyrkan”
- Världen idag - "Familjen och gudstron är två inspirationskällor i Anders Borgs liv. Båda hör samman med julen – en högtid som finansministern uppskattar.
– Julefriden blir extra viktig i en tid av kris och bekymmer, säger han och avslöjar att han gärna går på barnens skolavslutningar – i kyrkan!
"

Är Bibeln historiskt trovärdig och hur kan man bedöma det? 
- Stefan Swärds blogg - "Här kommer lite reflektioner om det som står i Bibeln faktiskt har hänt. Är berättelsen om Jona en sagoberättelse, eller fanns det faktiskt en profet som hette Jona, som blev övernaturligt räddad via en fisk, och som sedan predikade för Ninive så att staden omvände sig? Har Adam och Eva funnits på riktigt, och är våra stamfäder, eller är den bara en urgammal myt från de östra delarna av mellanöstern? Samma frågor kan ställas om Israels räddning ur Egypten och många andra berättelser i Bibeln.
Är Bibeln historiskt trovärdig? Eller är det så att den är historiskt trovärdig enligt de måttstockar och kriterier som gällde för 2000-3500 år sedan, men inte enligt de måttstockar som gäller idag för historia. Kanske man då mer blandade allegori och fakta?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar