Dagens Nyheter

10 dec. 2012

Nyhetsflödet måndag den 10 januari

Motstridiga krav skapar olust hos prästerna
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "Att prästen reduceras till en sorts konferencier eller trivseltomte löser ingenting. Det skapar enbart olust och osäkerhet. Därför är det hög tid att biskopsmötet tar bladet från munnen och värnar sina präster liksom Skolverket värnar sina rektorer. Det här är en arbetsmiljöfråga för de kyrkliga medarbetarna. Inte få präster upplever stress inför dessa situationer där det torde vara omöjligt att leva upp till de motstridiga kraven."

Jul i Grönköping
- Ulf Jonsson i Signum - "Sverige håller på att få en alldeles egen, typisk svensk tradition – den två gånger om året återkommande debatten om skolavslutningar i kyrkan. I maj debatterar man huruvida man några veckor senare får sjunga ”Den blomstertid nu kommer” med skolbarnen i kyrkan, och i november debatterar man huruvida man några veckor senare får sjunga ”Gläns över sjö och strand” och ”O helga natt” med skolbarnen i kyrkan. Den ansvariga myndigheten går därpå följsamt ut med vägledande rekommendationer till den oroliga allmänheten. Man vet ju inte vad som annars kan hända.
Ingen annanstans i världen skulle en sådan tradition lyckas vinna fotfäste. Men här, i vårt särskilt upplysta hörn av Europa, verkar ingenting vara omöjligt. Här vet vi hur farligt det kan vara att komma i kontakt med religionsbaciller. De är smittsamma, verkar myndigheterna mena, så det är bäst att hålla sig på avstånd. ­– På andra håll i världen kallas sådant trams vid sitt rätta namn: religionsfobi – beröringsskräck för religion
."

Bemöt främlingen med kärlek och ansvar
-Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Det svåraste problemet för integration i våra församlingar är att den svenska andliga ”våglängden” saknar den hängivenhet i tro och uttryck, med känsla och övertygelse som kännetecknar kristna människor från andra delar av världen. Här finns en liberal hållning som Afrikas kristna och troende från Mellersta Östern är helt främmande inför. Man vågar inte ens låta sina ungdomar vara tillsammans med svenska frikyrkoungdomar."

Tusentals lovar fira nykter jul
- Världen idag - "Vit jul-kampanjen, som går ut på att få så många som möjligt att fira en nykter jul, pågår nu för sjätte året i rad. Redan har ungefär 4 500 personer tagit aktiv ställning för vita juldagar.
- Vi märker att begreppet blir allt starkare, säger Linda Tjälldén, verksamhetsutvecklare.
Kända ambassadörer, mobilisering i sociala medier, hundratals aktiviteter på olika platser och en julkonsertturné. Det är något av vad som ska bidra till att fler barn får fira jul med vuxna som inte är påverkade av alkohol
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar