Dagens Nyheter

1 dec. 2012

Nyhetsflödet lördag den 1/12

Politiska trycket ökar mot gudlös skolavslutning
- Världen idag - "Advent är en kristen högtid. Att uppmärksamma advent utan religiös inslag är orimligt. Det skriver företrädare för fem politiker från lika många partier på debattplats i Dagens Nyheter. Därmed breddas den politiska debatten.
"Skolan ska inte ta ställning eller tvinga någon att utöva en viss religion. Därom finns det en stor samsyn. Men det är inte samma sak som att ta bort religiösa referenser." Så skriver Andreas Carlsson (KD), Hans Wallmark (M), Lars Stjernkvist (S), Birgit Friggebo (FP) och Staffan Danielsson (C) på DN Debatt.
Skribenterna menar att det precis tvärtom behövs mer kunskap om både människors tro och de värderingar som har format och formar oss. Det handlar om religionens plats i det offentliga rummet
." (Läs artikeln i Dagens Nyheter)

Vad är religion, Skolverket?
- Hemmets Vän - "Förmodligen är Sverige ett av få länder, kanske det enda, i världen som skäms över sin historia, förnekar sin kultur och föraktar sin tradition och sina rötter.
Nu har Skolverket meddelat att det är fullt tillåtet att förlägga en skolavslutning till kyrkan. Ett villkor finns dock med i beslutet. Inga religiösa inslag får förekomma. Bland de förbjudna religiösa inslagen nämns bön och psalmsång. Trots att eleverna befinner sig i Guds hus får varken Gud eller namnet Jesus nämnas. Hur det är med Josef och Maria är mera osäkert. Ofta finns det en vackert uppbyggd julkrubba i kyrkan. Om någon intresserad elev då undrar vad figurerna i det där konstiga huset heter så måste läraren hålla tyst. Möjligen kan den tillfrågade läraren klara sig från den pinsamma situationen genom att svara att det där bryr vi oss inte om, det var så länge sedan.
"

Tre olika sätt att bygga församling
- Barnabasbloggen - "Jag är övertygad om att församlingar i Sverige i framtiden kommer att se ut på många olika sätt. Jag ser framför allt tre olika modeller, även om listan skulle kunna göras längre. Det kan förstås finnas variation inom de olika modellerna, men här är huvudlinjerna: Traditionell, Tvåvingad och Husförsamling."

Narcissisme er blevet en folkesygdom
- Kristeligt Dagblad - "Vi står både i en alvorlig økonomisk krise og en klimakrise, men det opdager vi måske ikke, fordi vi har travlt med vores nye frisure eller den næste fest, vi skal gå til. Fordi den moderne narcissist er evigt utilfreds og skal anerkendes af andre, engagerer han sig ikke i de store problemer lige foran ham," siger Ole Thyssen professor i filosofi ved CBS."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar