Dagens Nyheter

13 dec. 2012

Nyhetsflödet torsdag den 13 december, Luciadagen

Om kvinnans position
- Sverre Larsson i Världen idag - "Det är inte mycket här i världen som inte står under debatt. Av och till återkommer ämnen som man aldrig tycks bli färdig med. Ett sådant är kvinnans ställning i familj och samhälle, där mannen i regel har en dominerande roll. De mest skrämmande exemplen på favorisering av pojkar är när flickor väljs bort redan innan de är födda.
Länge har man diskuterat och beklagat att så få kvinnor sitter i våra bolagsstyrelser. Förslag om kvotering är ett återkommande ämne. Stackars kvinnor som i så fall ska tvingas uppleva att deras kvalifikationer inte är tillräckliga.
"

Humanisterna och synen på vetenskap
- Stefan Gustavssons blogg - "På SvD Brännpunkt skriver humanisterna Patrik Lindenfors och Christer Sturmark om förhållandet vetenskap och tro. I en central passage i artikeln säger de:
    Det finns egentligen bara ett sätt som religion kan vara ”förenlig” med vetenskapen; Om de religiösa föreställningarna helt saknar empiriska sanningsanspråk, om religionen håller sig med en gudsbild som aldrig ingriper i vår verklighet, aldrig gör mirakel och aldrig hör bön. Med en opersonlig gud som existerar utanför tid och rum och aldrig gör någonting kan man komma undan en konfrontation med vetenskapen. Men en sådan religion skulle å andra sidan helt sakna förklaringsvärde för tillvarons mysterier.
I tre meningar formuleras tre fel
."

 Den tuffe dörrvakten blev ett Guds barn
- Frälsningsarméns hemsida - "Samtidigt som jag var den tuffe dörrvakten som tränade karate så kändes det ibland att jag var den minste av alla.
Det var en höstdag 1986 och jag hade under sommaren köpt en lägenhet i Uppsala. Mina grannar var ett par unga tjejer som gick på Livets ords bibelskola och jag hade någon gång hejat på dem i trappuppgången. Jag hade under hösten fyllt 23 år, arbetade som säljare på ett företag i Stockholm, tränade karate och var ute mycket med mina vänner på olika ställen
."

Skolverkets psalmjakt är logisk
- Ruben Agnarsson på Newsmill - "Det verkar som om det röda 1980-talet fortfarande kastar sina skuggor över det svenska skolväsendet. Det var en tid då skolmyndighetens åsiktspoliser gick i bräschen för att ateismen skulle bli statsreligion i Sverige.
Det är inte varje dag som representanter från Skolverket skriver debattartiklar på DN Debatt. Men nyligen hände det, Skolverkets har nämligen lyckats identifiera två riktigt stora problemområden inom det svenska skolväsendet. Det ena är att det sjungs ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningarna. Det andra är att eleverna sjunger ”Stilla natt” på julavslutningarna
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar