Dagens Nyheter

20 dec. 2012

Nyhetsflödet torsdag den 20 december

På tiden att vi talar ut om den personliga ondskan
- Tommy Dahlman i Världen idag - "På tiden att vi talar ut om den personliga ondskan. Vi har än en gång bevittnat en fruktansvärt ond gärning. Adam Lanza avrättade 27 skolbarn i Newton USA. Det tar några dagar innan man överhuvudtaget orkar sätta sig ner några minuter för att formulera sina känslor. Nu gör jag det.
När man talar om ondskan personifierad upprörs det akademiska och humanistrationalistiska etablissemanget.  Begrepp som ondska, synd och skuld har inte bara marginaliserats i den politiska korrekthetens namn, den är i det närmaste utsuddad. Men lägg märke till att detta bara är på papperet. På samma sätt som alla andra tabun bygger den chimärer, vanföreställningar och okunskap. När började verkligheten väcka anstöt? Hur långt tillbaka i historien måste vi gå? När började vi skylla på systemet och samhället när helvetet brakade lös?
"

Aningslöshet underblåser konflikten
- Annika Borg i Dagen -  "Svenska kyrkan ska inte agera ensidigt i en av dagens mest komplicerade konflikter, den i Mellanöstern, skrev jag i Dagen den 23 november. Kjell Jonassons debattinlägg (12 dec) visar precis min poäng: Kyrkliga företrädare på officiella positioner anser att deras egna politiska överväganden och ställningstaganden ska vara hela kyrkans.
Jonasson menar att min uppfattning är svårförståelig. Nu vet jag inte om vi sett samma inslag på SVT, där bilder av olika livssituationer helt brast i nyanser.
Och direkt motbjudande blir det när Jonasson ägnar sig åt sifferexercis, som om det vore bättre om Israel inte lyckades skydda sin civilbefolkning och fler israeler dödats? Men så blir det när man endast tar hänsyn till den ena sidan och inte söker helhetsbilder och ifrågasätter sin egen blick
."

Bibelns förutsägelser om Kristi återkomst
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Det här är några  huvudtankar i bibelstudier som fordrar fördjupande och där studiet också måste  innebära följdfrågor, korrigeringar och kompletteringar. Ingen vet NÄR Jesus ska  komma, men det som händer i vår tid är i många avseenden hur Bibeln förutsagt  att det ska se ut strax innan Jesus kommer. Det kan vara så att vår tids  scenario påminner och ska bli ändå tydligare som tecken när tiden är inne. Men  det KAN vara så att det är NU som det ska hända…"

Det finns ondska i världen. Det finns människor som gärna tjänar denna ondska
- Marcus Birro i Expressen - "Det finns ondska i världen. Det finns människor som gärna tjänar denna ondska. Det finns till och med dem som är villiga att dö för att få manifestera ondskan. Denna ondska har ingenting med Gud att göra. Det är inte Gud som sanktionerar och slipar djävulens nyckfulla men iskallt genomförda verktyg och aktioner. Det är inte Gud som sätter vapen i händerna på demoner och mörkermän. Det är alltid människor som går emot det egna samvetet, går emot Gud, som vänder sig från alla former av värdighet och i stället beslutar sig för att gå mörkrets väg. Den vägen är alltid öppen. Fördärvet är bara ett fingerknäpp bort. Undergången kan vara svår att föreställa sig men den sjunger sina förrädiska sånger också för dig och mig. Så ser våra villkor ut.
Det är när vi gör oss av med Gud och tror att vi ska lyckas leva det här livet efter eget huvud som den där väggen börjar kratta sig själv. Då sätts allting svart i rörelse. Då sjuder den svartaste skogen av hat och hågkomst. Mörkrets väg slingrar sig i dig och mig också.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar