Dagens Nyheter

11 dec. 2012

Nyhetsflödet tisdag den 11 december

 Vetenskap och tro är ingen motsättning- En grupp Fellows från Claphaminstitutet i Svenska Dagbladet - "Medan vetenskapens uppgift är att beskriva verkligheten så precist som möjligt, handlar tro, religion och filosofi om att söka svar på meningen och syftet med livet och världen.
Många har förenat dessa synsätt, exempelvis den belgiske professorn Georges Lemaitre, en av de absolut första forskarna som för cirka 80 år sedan formade tanken om Big Bang. Han var även ordinerad präst i katolska kyrkan. Trots att han ofta föreläste i vetenskapliga sammanhang iförd sin prästdräkt, så var han noga med att hålla isär de båda professionerna, tro och vetenskap. Han protesterade livligt mot att påven Pius XII alltför tidigt deklarerade teorin om Big Bang som en sanning därför att den bäst gick att förena med en biblisk syn på skapelsen. Samtidigt var Lemaitre väl medveten om att vetenskapen har en gräns där filosofi, religion och tro får ta vid.
Sveriges kanske främste naturforskare, Carl von Linné, uttryckte hur hans vetenskapliga studier ledde honom till stor förundran: ”Jag såg, gripen av vördnad, den oändlige, allvetande och

allsmäktige Guden på ryggen, då han gick fram och jag hisnade!
En proffskristens bön om förlåtelse
- Carl-Henrik Jaktlund i Dagen - "Att Sverige är ett sekulariserat land får nog i många aspekter bedömas som odiskutabelt. Vår stat är sekulär och därmed neutral i trosfrågor, och kunskapen om kristen tro hos svensken i allmänhet har minskat de senaste årtiondena i takt med att skolans kristendomsundervisning minskat kraftigt samtidigt som kyrkan tappat mark vad gäller besöksantal och inflytande.
De delarna är nog ganska konstaterbara.
Däremot är jag mer tveksam till slutsatsen att svensken skulle ha långt till tron på Gud. Det upprepas här och där, nu och då och lite varstans i svensk kristenhet. Och det har skett så pass ofta att risken är stor att vi på allvar börjar tro på det snart.
Men sant är det inte.
"

Den kristne jul fylder stadigt mere i skoler og børnehaver
- Kristeligt Dagblad - "I løbet af de seneste 20 år er antallet af juleaktiviteter og kirkebesøg vokset markant i børneinstitutioner
Juleafslutning i kirken, krybbespil med Jesus-barn og Lucia-optog. Sådanne aktiviteter præger i stigende grad landets daginstitutioner og skoler, hvor den kristne jul får lov til at fylde mere end for bare 10 og 20 år siden. Det fortæller flere sognepræster og forskere.
"

Why Revival is Exploding Among Muslims
- Charisma Magazine - "Thousands of Muslims are converting to Christianity after reportedly encountering Jesus in dreams or visions. Charisma digs deeper into this global phenomenon."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar