Dagens Nyheter

12 dec. 2012

Nyhetsflödet onsdag 12 december

Prostitution - vår tids slavhandel
- Claphaminstitutet - "Slavhandel och trafficking för sexuella syften – förskönande kallad prostitution – är en svårbegriplig företeelse. Den överväldigande majoriteten “kunder”/slavköpare vet man är väletablerade gifta män, med god ekonomi i åldern 35-50 år. Ser man till marknads-ekonomiska principer är detta naturligtvis inte förvånande, det är den grupp som är mest köpstark. Men ser man på sexuell slavhandel som moralisk och psykologisk företeelse är det svårare att förstå. Vad får kunden ut av det?"

 Lagändring välkomnas
- Ruth Nordström i Världen idag - "Den senaste tidens debatt kring nya skollagen och dess konsekvenser har satt fart på diskussionen kring vad advent och julen egentligen handlar om. Trots stress, kommers, tomtar och julklappshets längtar många svenskar efter kyrkorummets tystnad, julevangeliets budskap och julefrid. De flesta svenskar vill helt enkelt inte ha en sekulärt präglad avslutning utan önskar att julens budskap om Frälsarens födelse fortfarande ska kunna förmedlas till barnen enligt den kristna traditionen. Det är en lång tradition vi talar om – mycket lång. Formell utbildning har bedrivits i Sverige sedan 1200-talet, då utbildningen i första hand togs om hand av domkapitlen och klostren."

Jesus – religionskritik, religionsfrihet och religionsdialog
- Mats Tunehag - "Yttrandefrihet innebär rätten att uttrycka åsikter som kan upplevas som stötande av enskilda, grupper eller staten. Man kan inte kräva rätten att inte bli kränkt.
Yttrandefriheten är till för de obekväma åsikterna. Den innebär rätten att kritisera andras åsikter, de kan vara politiska eller religiösa. Vi har rätt att kritisera kristen tro, islam, socialism eller kapitalism. Fri debatt är avgörande för demokratin.
Därför är det oroväckande att islamska stater driver kravet att islam inte ska få kritiseras. Det är lika oroväckande att fega politiker och okunniga journalister ger efter för dylika krav. Ibland kallar man religionskritik för islamofobi. Staden Bryssel har förbjudit den publika julgranen med hänvisning till att det kan kränka muslimer.
"

 Tro och vetenskap väcker intresse
- SvD Brännpunkt Blogg - "Först en siffra; i förra veckan låg sidvisningarna för debattartiklarna på SvD.se på hela 285 000. Det visar att den nyhetsaktuella debatten hos oss är stort uppskattad och intressant för många.
Nyhetsmässigt dominerades veckan bland annat av klimatmötet i Doha, Sverigedemokraternas uppgång i opinionen och snökaos, där främst Stockholmstrafiken lamslogs.
Allra mest läst på Brännpunkt blev dock en artikel som tog upp vetenskap och tro inför Nobelfirandet idag.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar