Dagens Nyheter

24 dec. 2012

Nyhetsflödet julafton, måndag den 24 december

Sätt barnen i centrum
- Hemmets Vän - "I centrum för det kristna julfirandet, ett barn. Frågan är om något kan vara mer oskuldsfullt. Vem kan anklaga ett barn? Ingen. Det har inte orsakat någon skada. Det har inte gjort något ont. Och samtidigt finns det ingen mer sårbar än just ett nyfött människobarn. Ett hästföl reser sig på alla fyra nästan omedelbart efter födseln, en gris likaså och mössen är ännu kvickare, men ett människobarn klarar sig inte utan skydd, medmänsklig omsorg, näring och kärlek."

Svensk kristenhets flathet visar sitt ansikte
- Tommy Dahlman i Världen idag - "Svensk kristenhets flathet visar sitt ansikte. Jag sitter i början på en fredagskväll och skriver dessa rader. Har just avslutat en insändare till tidningen Dagen. 18 pastorer och församlingsledare har provocerat mig genom sin insändare i just tidningen Dagen torsdagen den 20 december. Närmare 100 000 människor i Sverige har på kort varsel, i julruschen hunnit med att engagera sig i ett adventsupprop. Vad händer då? Jo, 18 församlingsledare börjar problematisera och ifrågasätta. Deras insändare har flera bottnar än just uppropet som handlar om att ingen myndighet skall kunna sätta munkavel på en präst i honom/hennes egen kyrka."

Åttonde budet
- Annika Borg i Kristen Opinion om Seglora Smedja - "Nu vill jag påpeka att jag inte är den enda som fått denna behandling av Ss: att lögnaktigt anklagas för extremism och att ingå i en främlingsfientlig konspiration som understödjer Anders Behring Breivik och associeras med antisemtism, islamofobi och anklagas för hets mot folkgrupp. Och att detta upprepat och målmedvetet sprids. Det är många som hängts ut på liknande sätt."

 Liten armé för stora behov
- Svenska Dagbladet - "Öppnar man dörren till Södermannagatan 44 i Stockholm en tidig torsdagsförmiddag möts man inte av brassband eller Pärleporten. Nej, först kommer en förförisk kaffedoft följd av en lågmäld Stilla natt och sedan ser man några-månaders-gamla Siri som dunkar psalmtakten med en ostsmörgås i bordet framför barnstolen. Bredvid sitter hennes mormor. Detta är mormorsglädje varje torsdag när Siris mamma går på coreträning så svetten lackar bakom gudstjänstlokalen på Kår 393.
Uttryckt i andra termer är detta verkligheten bakom dagens Pärleport, Frälsningsarmén i modern tappning. Efter 147 års arbete vet man att ”Tron är bara halva sanningen”, därtill behövs ett mer konkret evangelium med allt från en smörgås till en säng, möjlighet att träna kampsport eller gå med i en kompisklubb, möta jämnåriga. För den som är liten och aldrig haft en kompis kan det vara att bli bönhörd, på riktigt.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar