Dagens Nyheter

19 dec. 2012

Nyhetsflödet onsdag den 19 december

Var inte blind för tidstecknen
- Stefan Swärds blogg - "Jag har haft förmånen nu under några veckor att arbeta vid en FN-konferens där representanter för alla länder möts. Vi möttes i ett strikt muslimskt land, Qatar. Det är mycket lärorikt att röra sig i FN-sammanhang där alla världens länder finns representerade. Att betrakta frågor ur ett globalt perspektiv är något helt annat än att röra sig i ett ganska snävt svenskt och västerländskt perspektiv.
Människorättsorganisationer brukar hävda att det är fem muslimländer som tillämpar dödsstraff om någon konverterar från islam till kristendomen. Andra muslimländer tillämpar bestraffning men inte dödsstraff. Min bedömning efter mötet med människor i Qatar att det är en underskattning med fem länder. Qatar räknas till en av de mer moderata muslimska länderna men där får man räkna med att bli dödad om man blir kristen. Det finns en enda kyrka i Qatar. Den får bara användas av gästarbetare, kyrkan är omringad av en mur och är strängt bevakad av polis. Det är förbjudet för en medborgare från Qatar att gå in i kyrkan. Det som framgick av mina kontakter är att lämna religionen, så kallad apostasi, är en av de värsta synder man kan begå som muslim. Och dödsstraff är den normala utgången
."

Schlager från Schweiz – mer än ytligheter
- Marie Willermarks blogg - "Det är faktiskt festligt att Schweiziska schlagerbidraget till Europeiska melodifestivalen kommer från Frälsningsarmén. Tidningarna rapporterar flitigt om detta idag. Expressen här. Aftonbladet här. Ett videoklipp med sången You and me finns här. Och här är engelskspråkig infosida där bl.a. alla medlemmar i gruppen presenteras.
Ska ett seriöst kristet samfund ägna sig åt ytligheter som detta? Ja, varför inte!
Med yta förhåller det sig så att det kan vara en tunn hinna som döljer ett tomt innehåll. Eller det kan vara det första blicken fångar av något som har djup och substans.
Om jag förstår informationen rätt från kollegorna i Schweiz så var inspelningen av sången inte tänkt att i första hand delta i tävlingen. Det handlade om att få in pengar till det sociala arbetet. Men, nu blev det som det blev."

Religionssociolog: Kristendomen upplever snabbt uppsving
- Signum - "Den i USA verksamme religionssociologen Hans Joas anser att kristendomen, mätt med en internationell måttstock, befinner sig på uppgång. I den aktuella utgåvan av tidskriften Zeit Wissen i Hamburg betonade Joas ”att vi nu, ur ett globalt perspektiv, upplever en av de största expansionerna i kristendomens historia.”
I stater som Kina och Sydkorea, men också i Afrika, ökar antalet kristna starkt, förklarade professor Joas vid University of Chicago. Detta är något som många i Europa inte känner till. Då upplevs den aktuella utvecklingen som ett förfall.
"

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar