Dagens Nyheter

12 juni 2014

Nyhetsflödet fredag den 13 juni

Fia med knuff eller RFSU och nåden
- Stefan Holmström EFS - "På förmiddagsfikat här på kansliet hamnade jag i ett samtal om ett RFSU-besök i en 14-åring tjejs klass häromdagen. RFSU fick, som vanligt, utan vuxna vittnen (läs läraren) fritt framföra sitt budskap och sex-utbildning. Argumentet för denna frizon är att ungdomarna ska våga ställa sina frågor. Budskapet var att det är okej att ha sex med vem som helst bara båda tycker om det. Sex och kärlek hör inte ihop.
Var det någon som ställde några frågor? Nej, hela framförandet var ”så pinsamt”. Men 14-åringen hade frimodigt sagt ”jag håller inte med om att sex och kärlek inte hör ihop. Det är inte fia med knuff det handlar om” och efteråt ställt den retoriska frågan ”är det nån som har frågat oss vad vi tycker?


Påven Franciskus förundrar
- Sven Almkvist i Världen idag - "Nu har alltså påven, återigen proaktivt och oväntat, bjudit in palestiniernas president Mahmud Abbas att be om fred i Mellanöstern tillsammans med Israels dåvarande president Simon Peres i Vatikanens trädgård. Är inte detta bra? Hur gärna vi än önskar enhet och fred i Mellanöstern är tyvärr detta initiativ djupt problematiskt. Kanske kan ett initiativ som detta verka taktiskt smart, men det är definitivt teologiskt grumligt. Hela detta skådespel gränsar faktiskt till hyckleri. Var finns trovärdigheten från Abbas sida i denna bön om fred när sanningen är den att han ju valt att bilda regering med terroristorganisationen Hamas, vars uttalade mål är nationen Israels utplåning. Och varför ställer president Simon Peres upp på denna maskerad när han ju är väl medveten om verkligheten? Vem vill be tillsammans med någon vars partner önskar utplåna mina barn?
Kanske jag som kristen ändå blir mest förundrad av påvens agerande i detta. Är verkligen den katolska läran att vi ska be tillsammans med muslimer och andra religioner? Är inte ett inbjudande till bön, om än utomhus och var för sig, ett mått av accepterande av den andres religion?
"

Isis – ökända för tortyr och kidnappningar
- Svenska Dagbladet - "Isis – Islamiska staten i Irak och Levanten (Syrien) - är en väpnad islamistisk grupp med al-Qaidakopplingar som finns i Irak och Syrien. Gruppen bildades först som islamiska staten i Irak 2006 då al-Qaida och andra sunnimuslimska miliser slogs samman. Men förra året lades Syrien till för att omfatta det pågående inbördeskriget. USA stämplar Isis som en terroristorganisation...
...Isis tog över staden Raqqa 2013, som då blev den första provinshuvudstad i Syrien som föll till rebellerna. De har även kontroll över områden kring städerna Homs, Abu Kamal och Azaz. I områden de kontrollerar införs strikta tolkningar av islamisk rätt, inklusive kläd – och uppförandekoder. I Raqqa fick alla kristna tre val: att konvertera till islam, leva under nya restriktioner eller dö
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar