Dagens Nyheter

9 juni 2014

Nyhetsflödet måndag den 9 juni

Pingstdagen var inte bara evangelikal
- Tommy Dahlmans blogg - "På pingstdagen kom de instängda lärjungarna ut, de rädda blev frimodiga, de svaga predikade med kraft och söndring blev till enhet. Detta andliga utgjutandet är den kristna kyrkans vara eller inte vara. Det fanns många fiender. Myndigheterna försökte stoppa denna väckelse genom att fängsla ledarna men det misslyckades. Då försökte man hindra den genom att släppa ut dem, men även det slog slint. Då försökte man att utnyttja Saulus. Men det gick riktigt illa, han blev frälst. Då halshögg man en av ledarna, Jakob. Men det var huvudlöst handlat eftersom Gud då gjorde ett extra under med den fängslade Petrus. Och innan det 12.e kapitlets slut i Apostlagärningarna är kung Herodes död och orden lyder: Guds ord hade framgång och utbredde sig."

När man vet att det är slut om en stund, blir livet mer värdefullt
- Anja Dahlström i Sändaren - "Avslutningarnas tid är här. Den blomstertid kom tidigt i år, och sjungs nu i aulor och kyrkor. Och i mig går en smärtsam minneston över något. Om livet som det ofta är i avslutningarnas tid. Som om det är mer levande, som om det visar sig mer. De möten man har med sina studiekamrater sista veckan kan vara mer givande än allt före. Den sista jobbveckan kan till och med den konkurrerande kollegan visa sig vara en vän. Det finns en klarsynthet i avslutningstiden. När man vet att det är slut om en stund, blir livet mer värdefullt.
Med ritualer och fester punktmarkerar vi tillvarons förändringar. Både de glädjefyllda och de sorgliga. Inga avslut är bara det ena eller det andra. Men vi knyter fast minnen, vi övar oss i att släppa det gamla. Som om vi provar oss mot det slutgiltiga. Det som kommer någon gång. Det som de olyckligaste av oss söker sig till innan det är dags. Dit alla ska, oavsett
."

Löftet gäller dig!
- Daniel Alm på pingst. se - "Vi tror att mottagandet av Andens dop är en specifik erfarenhet. Beskrivningarna i Apostlagärningarna visar hur viktigt det var för de första apostlarna att alla troende tog emot Anden. Dessa la händerna på dem och bad, så kom Anden över de troende och lärjungarna började tala med nya tungor.  Genom andeuppfyllelsen fullkomligt exploderade deras erfarenhet av Guds kärlek och de fick kraft att bli vittnen om Jesus Kristus. Den verkliga essensen, innehållet, av Andens dop är gudomlig kärlek. En sann kärlek till Gud, kärlek till människor som tror och kärlek till människor som ännu inte tror. Vi behöver en förnyad erfarenhet av Andens gåva och liv, därför finns satsningen "Löftet gäller dig". Sverige behöver engagerade lärjungar och församlingar. Utan den helige Ande finns ingen sann tro, ingen levande kyrka och ingen möjlighet att orka vidare genom livet. Anden är inget tillval endast för känslomässigt öppna människor, Anden är verkligen det kristna livet. "Kyrkan existerar i den helige Andes utgjutelse" skrev Ralph del Colle och jag tror att det är sant."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar