Dagens Nyheter

15 juni 2014

Nyhetsflödet söndag den 15 juni

Största möjliga tystnad
- Hemmets Vän - "Att tiga som muren är en grundbult i kristen själavård. Det är också en av orsakerna till att människor vågar öppna sig, att man vågar visa sin sårbarhet och anförtro sig. Ansvaret att bära förtroenden som delats inom ramen för själavård är stort och säkert tungt ibland. Det skall ju följa själavårdaren hela vägen in i döden. Men det är just detta som gör tystnadsplikten så viktig. Det är nämligen bara prästen eller pastorn, som enligt svensk lag har rätten att tiga med det som anförtrotts dem. Det är liksom sista utposten för den som inte vågar berätta om sitt liv för någon annan. Men där, hos själavårdaren, kan bördan läggas av. Där kan sanningen delas och där kan också nåden förmedlas. Skulden, som vilat tung kan lyftas av. Därför är tystnadsplikten så betydelsefull.
Att som Uppdrag granskning göra ett offentligt intrång i själavårdens olika delar kan tyckas vara viktigt. Också präster och pastorer behöver prövas. De är vanliga människor, med brister och fel, som alla andra. Nu var dock inte Uppdrag gransknings avsikt att undersöka hur tystnadsplikten fungerar i Sverige, om man kan lita på tystnaden, Uppdrag gransknings avsikt var att ”avslöja” politisk inkorrekt andlig vägledning. Fult är bara förnamnet.
"

Därför stoppades prästen från skolavslutningen
- Världen idag - "Efter att Varaprästen Peter Artman smygfilmats i ett fejkat själavårdssamtal i SVT:s Uppdrag granskning och där uttalade sig om homosexualitet fick han inte närvara vid skolavslutningen i kyrkan på fredagen. Det beslutet fattade vikarierande kyrkoherde Thommy Hallin.
Det var Sveriges radio P4 Skaraborg som först rapporterade om att föräldrar protesterat mot att Peter Artman skulle hålla i skolavslutningen i kyrkan. Föräldraföreningen har varit i kontakt med både skolledning och ansvariga inom kyrkan och orsaken är att man reagerat på vad som framkom i Uppdrag granskning
."

KD-politiker måste lämna sina uppdrag…
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Tidningen DAGEN berättar idag (13 juni) att Lisa Walén, som varit kristdemokratisk politiker i Enköping och i landstingen i Uppsala län, lämnar alla sina uppdrag. Hon fick kritik för att hon i spåren av Uppdrag granskning sagt att en människa med Guds hjälp kan bli korrigerad i sin personlighet. Hon hade uttrycket ”fixad”. Jag tycker det är djupt allvarligt med åsiktsdiktatur. Lisa Walén var ju samtidigt angelägen att uttrycka respekt för en gaymedmänniska, men ville säga att man kan få andlig kraft att övervinna inre drivkrafter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar