Dagens Nyheter

22 juni 2014

Nyhetsflödet måndagen den 23 juni

Demokrati byggs på rotnivå
- Carl-Henrik Karlsson, verksamhetsledare för föräldranätverket Eunike, Anders Gerdmar, docent i teologi, Uppsala Universitet, Ivar Gustafsson, docent i matematik, Chalmers i Kristianstadsbladet Debatt - "Det finns idag en utbredd överdriven försiktighet hos föräldrar att förmedla värderingar till barn. Att barnen bara ska få redskap att själva välja låter kanske bra, men är ofta ett bristsymptom på kurage och ansvarstagande. För att barn ska kunna växa som fria självständiga individer och som medvetna medborgare bidra till ett mer demokratiskt samhälle är det av stor vikt att de av sina föräldrar i tidig ålder får tydliga rötter för livet.
Barn och unga formas alltid av någon eller något – frågan är av vad eller vilka. Det bör framförallt ske i hemmet, då föräldrar är barns rötter och fasta utgångspunkt. Föräldrar har en skyldighet att förmedla sina värderingar till sina barn från tidig ålder. Det är barnens rättighet. De ska själva få göra sina misstag, men ska inte dessutom behöva göra om sina föräldrars misstag.
"

Panelsamtal under Nyhemsveckan
Blir Gud mindre när kunskapen blir större?
- Claphaminstitutet var i början av veckan representerat i ett panelsamtal på temat tro och vetenskap på Nyhemsveckan, med titeln "Tänk tillsammans - Blir Gud mindre när kunskapen blir större?" Samtalet spelades in och går att se i efterhand på länken HÄR...

Förlåtelse, del 2
- Jonas Nordén i EfterKristus - "Guds förlåtelse har genom alla tider krävt ett offer. Människans skuld till Gud har alltid krävt en ”betalning”. I Gamla testamentet sker detta genom att ett oskyldigt liv ges för ett dödsdömt liv, men syfte att det oskyldiga livet löser, befriar, det som var dödsdömt. Därför offrade Israeliterna djur som fick bli till offer istället för människorna. Det som renade människorna från deras synd var djurens blod."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar