Dagens Nyheter

19 juni 2014

Nyhetsflödet fredag den 20 juni


Feministisk teologi
- Tommy Dahlmans blogg - "Feministteologin har i många stycken en besvärlig syn på både Gud och Jesus och den lägger ofta tyngdpunkten på den praktiska teologin snarare än den historiskt sanna teologin. Detta givetvis för att den värjer sig för varje patriarkalisk tanke. Den teologi och kristologi som funnits i den kristna historien och som bygger på apostlarnas lära ifrågasätts inte bara men förkastas ofta helt och hållet. Konsekvensen av feministteologin kan lätt tolkas som om vi kan och har rätt att ifrågasätta all traditionell teologi och även förkasta den. Ett sådant exempel är när man ifrågasätter den kristna treenighetsläran , eller åtminstone den traditionella trinitariska formuleringen ” Fader, Son och Ande.” Feministteologer ser problem med de manliga termerna för Gud. De anses vara exklusiva, bokstavliga och patriarkaliska. Den feministiska teologin anser att sådana formuleringar kan leda till både förtryck och avgudadyrkan. ”Om Gud är man blir mannen Gud”. Så skriver Ann Louise Eriksson i sin bok ”Kvinnor talar om Jesus”. ALE har varit en av de ledande feministteologerna i Norden under cirka 15 år.
ALE konstaterar även att läran om Kristi två naturer (sann Gud och sann människa) är mycket sval inom feministteologin men också att undren i Jesu liv ingen större roll äger. Hon tycker även att vi skall kalla Jesus för Sofia istället för Kristus
."

Välsignade skolbarnen – kritiseras av skolchefen
- Världen idag - "När eleverna i Billingskolan i Skövde firade sin terminsavslutning i stadens pingstkyrka fredags hände det som inte fick hända: pastorn nämnde Jesus, och välsignade barnen.
Nu kritiseras han av bland annat skolchefen.
– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över att det blir sådana reaktioner, säger pastor Simon Holst till Världen idag.
– Jag tror ju inte det handlar om protester från människor av annan tro, utan det är sekulariserade svenskar som har en annan agenda och vill få bort Gud från allt som har med samhället att göra.
Det var andra gången som Simon Holst medverkade i skolans sommaravslutning. Första gången var för två år sedan, och han vill minnas att han välsignade barnen då också
."

I Sverige er situasjonen ekstrem
- Vårt Land - "Karl-Olov Arnstberg, som nylig ga ut sin andre innvandringskritiske bok i Sverige, mener debattklimaet i Norge er mye bedre enn i Sverige, men understreker at man ofte ikke vet hva man har før man har mistet det.
– I Sverige er situasjonen ekstrem. Alternative røster eksisterer ikke. I tillegg til unnvikende journalister, er det forskernes vegring for å delta, som forhindrer en åpen innvandringsdebatt, sier Arnstberg, som tror det er viktig for nordmenn å ha kunnskap om situasjonen i nabolandet.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar